Medewerker van de GGD Clara zette vandaag de eerste COVID-19 vaccinaties bij Expo Houten.
Medewerker van de GGD Clara zette vandaag de eerste COVID-19 vaccinaties bij Expo Houten. Agnes Corbeij

Vaccinatie zorgmedewerkers gestart in Houten: ‘Het cirkeltje is rond’

Corona Coronavirus

HEUVELRUG/HOUTEN Vandaag begon GGD regio Utrecht (GGDrU) met vaccineren van zorgmedewerkers bij Expo Houten. De eerste vijf zorgmedewerkers kregen hun vaccinatie tegen COVID-19 onder het toeziend oog van de Commissaris van de Koning Hans Oosters, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Sharon Dijksma, het Houtense college, mensen van de GGD, Expo Houten en vele journalisten. 

door Agnes Corbeij 

Jaap Donker, directeur van de GGDrU is blij. ,,De eerste besmettingen in ons gebied waren in Houten, de eerste teststraat was bij de Expo en nu beginnen we hier met vaccineren. Dit is een mooi moment. We zijn blij dat we deze stap nu kunnen zetten.” Burgemeester Gilbert Isabella van Houten sluit hierbij aan. ,,Het cirkeltje is nu rond. Dit is het begin van het einde.” 

BETER BESCHERMEN Een van de vijf eerste gevaccineerde zorgmedewerkers is Esli Verhoef, werkzaam bij AxionContinu in Utrecht. ,,Het is heel bijzonder om dit mee te maken. Op onze afdeling zitten we nu midden in een uitbraak, dus de afdeling is gesloten. Dat we nu gevaccineerd kunnen worden is heel fijn, omdat we daarmee onze patiënten nog beter kunnen beschermen.” 

Eerder deze week begon het vaccineren door de GGD al in Brabant en Rotterdam. In onze provincie begon het UMC deze week ook met vaccineren van personeel. In de loop van januari starten ook andere GGD-regio’s met vaccineren. In Expo Houten werd in december al hard gewerkt om de locatie klaar te maken voor deze grote operatie. De evenementenhal werd eerder ook ingezet als COVID-19 teststraat. 


Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, Hans Oosters, Commissaris van de Koning en Gilbert Isabella, burgemeester van Houten waren aanwezig zij het zetten van de eerste vaccinaties. - Agnes Corbeij

Erik van Heiningen, directeur van Expo Houten: ,,Van maart tot augustus hadden we hier een teststraat en in december weer. Toen we de vraag van de GGD kregen of we ook een vaccinatiestraat konden opzetten, zijn we bijna meteen begonnen met ombouwen.” 

SAMENWERKING Voor de GGD is het vaccineren een enorme operatie, ondanks de vele ervaring. ,,Om deze enorme (en ook voor ons unieke) operatie goed te kunnen uitvoeren, moet een aantal randvoorwaarden op orde zijn en moeten we dit samen doen met álle partijen in de keten.” Een van die partijen is uiteraard Expo Houten. Heiningen: ,,Voor ons is het niet heel anders dan het opzetten van ieder ander evenement. Het is een kwestie van goed luisteren naar de wensen van de klant, in dit geval de GGD. Ook de samenwerking met Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente Houten verliep prima.”

Wel hadden de verschillende partijen te maken met extra protocollen op het gebied van veiligheid. Van Heiningen: ,,We hebben hier natuurlijk vaccins liggen, dat is nu het goud van de wereld. Die worden permanent beveiligd, maar zijn ook permanent beschikbaar.” 

CAPACITEIT De komende weken zal het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning doorgaan. In eerste instantie worden per dag 300 mensen gevaccineerd, maar als er meer vaccinaties beschikbaar zijn, is er capaciteit tot 2000 vaccinaties per dag.


De eerste vaccinatielocatie van de GGD in de provincie Utrecht is de Expo in Houten - Agnes Corbeij

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 18 minuten geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 3 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09