Van sproeiverbod tot brieventekort

Lokaal/Column

Het lijkt de boeren op de Utrechtse Heuvelrug even niet mee te zitten. Boeren die al vanaf 2 juli een sproeiverbod hebben (waar blijft die regen?) en boerin Saskia die te weinig liefdesbrieven krijgt. Ik begrijp het wel. Al die boeren zijn natuurlijk druk bezig met het redden van het land. Redden wat er nog te redden valt althans. De berichten over kilo's aan eten die de supermarkt niet meer wil afnemen, omdat tomaten 'te klein' zijn of appels 'er gek uitzien' stemmen me droevig. Natuurlijk scheelt het als eten er appetijtelijk uitziet, maar zoals mijn oma vroeger gekscherend al zei 'Waar het komt is het toch donker.' Ik vraag me soms weleens af of supermarkten een marktonderzoek hebben gedaan onder hun winkelende afnemers. Ik gok dat er maar weinig mensen zijn die echt bezwaar hebben tegen een te kleine tomaat. Het is ook allemaal maar relatief natuurlijk.

Supermarkten zouden zich, mijns inziens, eerder druk moeten maken over het gebruik van plastic. Groot was mijn oprechte blijde verbazing dan ook dat de AH in Doorn nu herbruikbare verszakjes verkoopt. Geen plastic tasjes meer voor de te kleine tomaten of kromme peren, maar kleine zakjes die je al snel kan verwarren met waszakjes voor in de wasmachine. Ik schrijf het misschien wat gekscherend, maar ik ben oprecht blij met deze ontwikkeling. Met name op schoolroutes (ik wijs niemand aan, ik constateer alleen maar) zie je veel rotzooi in de bosjes liggen. Een herbruikbaar zakje kan daar zomaar eens verandering in brengen.

Maar terug naar de boeren en dan met name boerin Saskia. Ik ben absoluut geen fan van die show, al is dat oneerlijk om te schrijven omdat ik sowieso nauwelijks televisie kijk. Dat neemt alleen niet weg dat ik het dapper vind dat ze zich kwetsbaar heeft opgesteld. Ik vind het bijna sneu dat ze maar een schamele negen brieven heeft gekregen. Negen brieven waarvan je dan mag hopen dat er één, misschien twee, potentiële 'ik-nodig-je-uit-voor-koffie' mannen bijzitten. Het vraagt wat om je in deze maatschappij kwetsbaar op te stellen, al helemaal op nationale televisie. Ik hoop van harte dat boerin Saskia weer opnieuw de liefde mag ontdekken, samen is immers veel (zo niet alles) leuker.

Ondertussen ben ik één van de weinige mensen die de huidige temperaturen echt te warm vind. Ik heb al aardig wat schietgebedjes gedaan voor wat regen, maar helaas nog zonder resultaat. Het is geen populaire mening, maar laat dat 'oud-Hollandsche' weer maar weer terugkomen. Dit jaar gaat al de geschiedenis boeken in als het jaar waarin veel meteorologische records zijn verbroken. Nu we zo'n warme nazomer hebben vergeet je ook bijna dat het vrijdag alweer herfst is.

Dus laat die regen lekker komen. Dan is het land weer blij, dan zijn de boeren hopelijk wat minder gestrest en wie weet… Misschien krijgt boerin Saskia dan ineens een mooie onverwachte brief van een boer in de regio.

Stephanie van Baggem

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 21 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01