Afbeelding
Theo Scholten

Bijzondere vertrekken Museum Huis Doorn vanaf juli open voor publiek

16 juni 2021 om 11:10 Activiteiten

DOORN Museum Huis Doorn heeft de historische dienstvertrekken die zich tijdens de ballingschap van Wilhelm II op de zolder van Huis Doorn bevonden in oude glorie hersteld. Vanaf juli zijn deze unieke personeelsvertrekken te bezoeken via een special tour.

De museale opstelling van de ‘upstairs’ interieurs van de keizer die het museum rijk is wordt met deze herinrichting uitgebreid met de ‘downstairs’ vertrekken van het personeel. De personeelsleden van ex-keizer Wilhelm, die tot dusver een onderbelichte rol speelden in het museum krijgen een gezicht.

AUTHENTIEK Bijzonder is dat de inrichting van de personeelsvertrekken grotendeels authentiek is omdat veel van de oorspronkelijke huisraad bewaard is gebleven in het depot van het museum. Decennialang lagen de spullen en meubels van de bedienden in het depot opgeslagen. Nu zijn ze weer terug op zolder en brengen ze in de oorspronkelijke kamers van de bedienden de geschiedenis tot leven. Uit historische bronnen is bekend hoe de dienstvertrekken waren ingericht. Niet alleen meubels, maar ook persoonlijke items en personeelsuniformen zullen deel uitmaken van de nieuwe presentatie.

SPECIAL TOUR Vanaf 2 juli kan het publiek de dienstvertrekken bezoeken via een special tour. Bezoekers beleven Huis Doorn vanuit het perspectief van het personeel en maken een tour langs de plekken waar ex-keizer Wilhelm nooit kwam. Wat was er allemaal nodig om een huishouden in een groot landhuis draaiende te houden en hoe lagen de sociale verhoudingen?

De route loopt van het souterrain met keuken naar de dienkamer en via de speciale personeelstrap naar de zolder waar een zevental heringerichte vertrekken voor het eerst te bewonderen is.

Special tour personeelsvertrekken: elke woensdag en vrijdag om 10.00 uur en 11.30 uur, vanaf juli 2021.Duur: ca. 75 minuten€ 17,50 pp. (Museumkaart en overige kortingsacties niet geldig)www.huisdoorn.nl/upstairsdownstairs

Afbeelding
advertentie
advertentie