Twee orgelconcerten op het vijfjarige Skrabl-orgel in Westerkerkmuziek

Activiteiten

Op vrijdag 14 maart om 20.00 uur en op zaterdag 15 maart om 16.00 uur worden in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, concerten verzorgd door de organisten Bert Elbertsen en Ad Verhage ter gelegenheid van het 1e jubileum van het Skrabl-orgel. Dit nieuwgebouwde instrument werd op 20 maart 2009 in gebruik genomen. Het eerste Nederlandse orgel van de orgelmaker uit Slovenië, zijn opus 213, bleek een prachtig instrument. De succesvolle klassieke serie Westerkerkmuziek werd opgezet rondom dit orgel.

Om dit te vieren worden twee concerten aangeboden met twee heel verschillende programma’s. Op vrijdag 14 maart speelt de organist Bert Elbertsen een programma met koraalmuziek van o.a. Bach, Reger en Guilmant. Ook speelt hij twee improvisaties. Op zaterdag 15 maart om 16.00 wordt door Ad Verhage, organist van de Westerkerk een programma gespeeld met de titel ‘Toccata en Fuga in d’. Rondom het meest beroemde orgelwerk van Bach worden nog 6 andere toccata’s gespeeld van onder anderen Sweelinck, Buxtehude, Reger en Widor. Ook klinken in totaal 7 fuga’s van onder andere Pachelbel en Mendelssohn.

Bert Elbertsen studeerde orgel aan het Conservatorium te Utrecht bij Theo Teunissen, Kees van Houten en Jan Raas. Bij laatstgenoemde studeerde hij in 1994 af. Sinds 1987 is Bert vaste organist in de Nieuwe Kerk te Ermelo en sinds 2010 in Bennekom. Tevens is Bert als (vaste) organist verbonden aan diverse koren, waaronder de Verenigde Veluwse Koren, het Christelijk Mannenkoor Fontanus te Putten en het Ermelo's Mannenkoor.

Ad Verhage studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag schoolmuziek, protestantse kerkmuziek en orgel bij o.a. Wim van Beek en Johann Th. Lemckert. Hij is docent muziek aan de Christelijke Hogeschool Ede, cantororganist van de Andrieskerk te Amerongen en organist van de Westerkerk te Veenendaal. Hij geeft regelmatig orgelconcerten en voor zijn eerste solo-cd bespeelde hij het nieuwe Skrabl-orgel in de Westerkerk.

Bij beide concerten is de toegang gratis en wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Meer informatie over de programma's vindt u op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36