De Zanderij
De Zanderij Jan Snijders

Wandeling over de Zanderij in Maarn

Activiteiten Deel je nieuws

Zanderij: een natuurgebied met een verleden van hard werken.

Zaterdag 3 oktober heeft u de gelegenheid om met een gids van Utrechts Landschap het unieke natuurgebied van de Zanderij bij Maarn te bezoeken. Uniek, want het gebied op de Utrechtse Heuvelrug heeft een rijke interessante geschiedenis en biedt als beschermd natuurgebied ons veel natuurschoon.

Dwars door de heuvelrug werd de spoorlijn Utrecht-Arnhem aangelegd en hiervoor moest veel, heel veel graafwerk verricht worden. Dat graafwerk werd door tientallen mannen met de schep gedaan. En ook toen de trein al lang kon rijden gingen de graafwerkzaamheden gestaag door. Er was veel zand nodig voor de uitbreiding van het spoorwegnet. De Zanderij lag in het begin van de 20e eeuw vol met rails en ook nu nog zijn overblijfselen uit deze tijd terug te vinden.

Over deze boeiende geschiedenis is veel  te vertellen tijdens de wandeling. Maar er is meer te zien in de Zanderij. We gaan via de “luie trap” naar het  gebied waar zo veel  gebeurd is en waar nu grote rust heerst. Ouderen onder ons kunnen zich mogelijk nog herinneren dat ze er gezwommen hebben. Nu kunnen wij hier genieten van de stilte die misschien nog wel extra benadrukt wordt door het geluid van de snelweg die langs dit unieke gebied loopt. De oeverplanten en bomen weerspiegelen in de grote plas waar we zwanen en futen kunnen bewonderen. 

Niet voor niets is de wandeling in oktober gepland; de ideale tijd om vele soorten paddenstoelen te bewonderen. Boleten, bovisten,  amanieten en nog veel meer soorten kunnen wij verwachten. Uiteraard zullen ook de diverse boomsoorten onze aandacht vragen. De sportieve natuurvorsers onder ons kunnen ook de steile trap met meer dan honderdzestig treden op- en afgaan. De gids laat de trap lekker niet links maar rechts liggen.

De wandeling start om 10.00 uur zaterdagmorgen 3 oktober op de parkeerplaats aan de Bergweg  in Maarn. Vanwege de nog steeds geldende Coronaregels wordt rekening gehouden met de 1,5 meter regel. Ook wordt u  verzocht van tevoren te reserveren op de site van het Utrechts Landschap: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/94688.  Er is plaats voor 20 deelnemers. Aan de wandeling  zijn geen kosten verbonden.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47