30e Driebergse Avondvierdaagse

Achtergrond

DRIEBERGEN - De dertigste editie van de Driebergse Avondvierdaagse zal vanaf maandag 4 juni gelopen worden. Dat had zomaar de 31ste A4D kunnen zijn, ware het niet dat de MKZ-crisis in 2001 roet in de benenwagens gooide. De toenmalige Plaatselijke Regelingscommissie (PRC) vond lopen door het agrarisch buitengebied niet verantwoord vanwege het mogelijke besmettingsrisico. In Driebergen wordt de A4D georganiseerd onder toezicht van de Sticht Gooise Wandelsport Bond, deeluitmakend van de Nederlandse Wandelsport Bond (NWB).

Van duizendschoon tot snoepkettingen

door Hans Hermans

In 1908 werden de eerste wandelmarsen georganiseerd door de in dat jaar opgerichte Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. In 1934 werd de NWB opgericht. De beide bonden willen nog dit jaar gaan samenwerken.

In de oorlog verboden de Duitsers de bondsvoettochten, waarna deze dan maar ‘s avonds werden gehouden, de hedendaagse A4D. Ook daarvan kregen de onderdrukkers snel lucht en wederom werden de marsen verboden, omdat de Duitsers deze zagen als samenscholingen tegen de bezetter.

Na WOII leefden de A4D’s weer op, met vandaag de dag een A4D in bijna elke plaats. De vele vereiste vergunningen en gemeentelijke bepalingen vormen in toenemende mate immense hindernissen voor de organisatoren. Maar de hechte en creatieve Driebergse PRC met veel trouwe vrijwilligers weet elk jaar toch weer een mooi wandelevenement te organiseren.

Plannen krijgen gestalte

In februari 1982 begonnen gemeentelijke plannen voor een Driebergse A4D écht gestalte te krijgen. Men vond onder andere de fietstochten van de overwegend jeugdige deelnemers naar en van Doorn niet veilig. Overigens vindt dit jaar in Doorn de 61ste A4D plaats en is daar het defilé traditiegetrouw op vrijdag.

Door een snelgroeiende groep van deskundige en enthousiaste vrijwilligers uit het Driebergse onderwijs en sportverenigingen kon al gauw de gehele organisatie van de gemeente worden overgenomen. Met als resultaat een PRC die enkele maanden later vier prachtige wandelavonden verzorgde voor maar liefst het dubbele aantal van de verwachte 800 deelnemers. Een wolkbreuk op de eerste wandelavond hield de lopers niet tegen, iets waarvoor nu een tocht zou worden afgelast.

Veranderingen

Is de A4D van nu nog net zo als de A4D van toen? Ja en nee. Ja, er wordt nog steeds vier avonden geestdriftig gelopen en nee, er wordt minder strak gestapt. Vooral de defilé’s zijn rommeliger. En daar waar toen complete sportverenigingen fier in uniform meeliepen, zijn het nu vooral de leerlingen van het plaatselijke basisonderwijs die dit flaneerfestijn tot een groot succes maken. Na groep acht is het niet meer ,,cool’’ mee te lopen met de Avondvierdaagse.

Nog niet zo lang geleden werden de vierdaagsevoetgangers de laatste avond overladen met duizendschoon, de ultieme A4D-bloemen. Nu worden de kinderen volgehangen met snoepkettingen, een ongezonde beloning voor een gezonde bezigheid.

Maar gebleven is een mooi wandelavontuur door en rond Driebergen, waarvan alle deelnemers en de organisatie elk jaar weer mieters genieten.

Meer informatie: www.avondvierdaagsedriebergen.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27