Leersumse schrijft boek onder de Spaanse zon

5 januari 2012 om 00:00 Achtergrond

CAUDETE/LEERSUM - De olijven staan op springen, de olie druipt er bijna uit. Al wandelend door de olijfboomgaarden in Caudete, zeventig kilometer landinwaarts vanaf Alicante, hebben Marjan en Tom van den Dorpe hun geluk gevonden. Met hun honden, kat en kippen leven ze een relaxed leven en genieten dagelijks van hun beslissing om twee en een half jaar geleden vanuit Leersum naar Spanje te emigreren.

door Marleen Rikkengaa

‘Het huis op de heuvel’, noemt Marjan hun Spaanse woning. Vanaf het huis kijken Tom en Marjan uit over Caudete en omgeving. Een typisch Spaans dorp waar het leven draait om familie, lekker eten en traditionele feesten. De enorme ham in een standaard in de keuken bewijst dat het Leersumse stel zich al aardig aangepast heeft aan de Spaanse tradities. Ook de feesten, met als hoogtepunt Moros y Cristianos, waarin de strijd tussen de Moren en de Christenen wordt uitgebeeld, bezoekt het stel inmiddels trouw.

Emigratieperikelen

Marjan en Tom verruilden de Uitweg in Leersum voor hun huis op de heuvel in Spanje, nadat ze al jaren in verschillende landen hadden rondgekeken, op zoek naar een warmer klimaat en een plek waar ze meer ruimte hadden om een andere levensstijl te kunnen realiseren. In Caudete is dat gelukt. Maar niet zonder slag of stoot. Zo duurde het bijvoorbeeld een jaar voor er eindelijk een elektriciteitsaansluiting gemaakt was en bleek de afvoer naar de septic tank zodanig vlak te liggen dat alles terug stroomde. ,,Ik weet nog goed dat ik de eerste winter, wat ook nog eens een voor Spaanse begrippen ijskoude winter was, zonder verwarming met een dekbed om me heen op de bank zat’’, vertelt Marjan terwijl ze haar zonnebril opzet tegen de nu fel schijnende decemberzon.

Marjan besloot haar ervaringen aan het papier toe te vertrouwen in columns die verschenen op de website van www.emigratieboek.nl. ,,Met de columns wilde ik andere emigratielustigen tips en informatie geven, maar ook gewoon boeiende verhalen schrijven voor Spanjeliefhebbers. Uitgever Van Dorp Educatief uit Leersum heeft de columns gebundeld en er een prachtig boek van gemaakt met de titel ‘Leven onder de Spaanse zon’’’. In het boek neemt Marjan de lezers mee naar de eerdergenoemde elektriciteitsperikelen, maar ook de prachtige natuur in de omgeving, het Spaanse wijnfeest, regelmatig bezoek uit Nederland, vrijwilligerswerk bij Stichting AAP (met een vestiging in hun woonomgeving), een bezoek aan Alicante, de bouw van hun zwembad in de zinderende hitte, het leren van de taal en de Spaanse politie passeren de revue.

Olijfbomen

De honden van het stel komen beiden uit een asiel in de omgeving. De oude herder en een jonge pointer zorgen voor de nodige levendigheid. De dieren hebben alle ruimte op het terrein rond de woning en vergezellen Tom en Marjan tijdens hun tripjes de natuur in. Vanaf het terrein rond de woning lopen ze zo de amandelboomgaarden, olijfboomgaarden en wijngaarden in. Zelf hebben ze inmiddels ook een aantal olijfbomen geplant, in de hoop daar binnen een paar jaar olijven van te kunnen oogsten.

Spaanse eigenaardigheden

De taal is het stel al aardig meester, Marjan geeft aan het Spaans wel moeilijk te vinden. Maar Tom babbelt daarentegen vrolijk weg in het Spaans, zich absoluut geen zorgen makend om een taalfoutje meer of minder. Elke olijven oogstende boer kan rekenen op een groet van Tom en eventueel een praatje. Als een vis in het water lijkt hij zich te voelen tussen de Spanjaarden en lacht vooral over de Spaanse eigenaardigheden, zoals het nooit op tijd komen en zich niet aan afspraken houden. ,,We blijven natuurlijk Nederlanders, maar als je je gaat ergeren aan de Spaanse mentaliteit kun je beter in Nederland blijven. Je weet dat alles hier meer tijd kost, maar daar tegenover staat de enorme vriendelijkheid van de mensen.’’

Tom en Marjan hebben in de tweeëneenhalf jaar dat ze nu in Spanje wonen veel nieuwe mensen ontmoet. Naast Spanjaarden en andere Nederlandse emigranten, hebben ze met name op de taalschool mensen van allerlei verschillende nationaliteiten leren kennen. Als er geen bezoek uit Nederland komt op feestdagen als Kerst en oud en nieuw, brengen ze deze door met immigranten die ook geen familie bezoek hebben. Zo zorgen de immigranten ervoor dat niemand alleen zit met de feestdagen.

Trots gevoel

Marjan schreef in Nederland al voor De Kaap en doet dat op meer dan 2000 kilometer afstand nog steeds. Ze verzorgt wekelijks de rubriek met oude foto’s uit de Heuvelrug. Een populaire rubriek onder de Kaaplezers gezien de vele reacties die ze wekelijks krijgt. ,,Met internet en de nodige contacten in de Heuvelrug lukt het prima om actief te blijven voor de krant. Ook doe ik wel eens een interview, VOIPbellen (via de computer) is daarvoor een uitkomst.’’

De ex-Leersumse is al weer druk met schrijven van nieuwe columns voor een volgend boek. ,,Er gebeurt hier zoveel en er is nog zoveel moois in de omgeving om over te schrijven, dat ik met de uitgever afgesproken heb dat ik gewoon door blijf schrijven.’’ Tom was enkele dagen geleden in de buurt van Benidorm bij de Nederlandse boekwinkel en zag daar tot zijn grote verrassing het boek van zijn vrouw in de winkel liggen. ,,Dat geeft een ontzettend trots gevoel, je eigen boek in de winkel,’’ lacht Marjan.

Leven onder de Spaanse zon is verkrijgbaar bij de internetboekhandel www.emigratieboek.nl en verder bij elke boekhandel, inclusief de digitale boekhandel.

advertentie
advertentie