Loek Bosman, voorzitter THW: Het uitgangspunt moet juist zijn dat er niet wordt gekapt. Boomkap alleen bij noodzaak i.v.m. veiligheid, ernstige overlast en ziekte en bij door de gemeenteraad goedgekeurde inbreidingsplannen. Herplant hoort daarbij!
Loek Bosman, voorzitter THW: Het uitgangspunt moet juist zijn dat er niet wordt gekapt. Boomkap alleen bij noodzaak i.v.m. veiligheid, ernstige overlast en ziekte en bij door de gemeenteraad goedgekeurde inbreidingsplannen. Herplant hoort daarbij! THW

THW vraagt gemeenteraad om uitstel nieuwe bomenverordening

25 januari 2022 om 13:17 Lokaal Deel je nieuws

Komende week behandelt de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug het collegevoorstel voor een nieuwe bomenverordening die de oude versie van 2013 moet gaan vervangen.


Het voorgestelde concept biedt volgens de vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering (THW), dat zich inzet voor versterking van het groene en stijlvolle karakter van Driebergen-Rijsenburg, onvoldoende garanties voor behoud en groei van het voor onze leefomgeving zo karakteristieke bomenbestand. Daarom vraagt THW, samen met collega-organisaties binnen de Federatie Groene Heuvelrug (FGH), aan de gemeenteraad om de behandeling van het voorstel uit te stellen en eerst een veel duidelijker beleid te formuleren over het gewenste bomenbestand binnen de gemeente.

THW- én FGH-voorzitter Loek Bosman: “Dit vast te stellen beleid zou wat ons betreft moeten aangeven waar we nu staan qua bomenbestand, wat we willen bereiken in concrete aantallen en hoe dit kan worden bereikt. Daarbij moet ook nog rekening worden gehouden met het inlopen   van de actuele achterstand van de herplant. Een nieuwe bomenverordening kan hiervoor dan mede als instrument dienen om dit te realiseren.”

De bomenverordening uit 2013 was voor een belangrijk deel gebaseerd op de wens tot besparing op het punt van kapaanvragen. De criteria die bomen zouden moeten beschermen zijn om die reden toen verruimd. THW vindt dat dat uitgangspunt van tafel moet en juist behoud en uitbreiding van het bomenbestand de basis moet gaan vormen voor de nieuwe verordening. Daarvoor zullen de belangenverenigingen binnenkort een voorzet indienen bij de gemeenteraad.

Bosman: “Wij zien het bomenbestand in de gemeente nu vooral afnemen door meer ruimte voor (aan)bouwen, zonlicht, parkeerplaatsen, zonnepanelen; de lijst met gronden waarop gekapt kan worden neemt toe. En de bomen trekken telkens aan het kortste eind. Ook ingeval van herplant is de balans negatief. Wij willen daarnaast dat bomen niet meer als afzonderlijke entiteit worden behandeld, maar als onderdeel van een ecosysteem. Dat vraagt een bredere blik bij de behandeling van een kapaanvraag. Ook al heeft de gemeente recent gelukkig weer een aantal nieuwe bomen ge(her)plant, de achter- stand is nog groot en het duurt tientallen jaren voordat een nieuwe aanplant dezelfde natuurwaarden geeft en dezelfde opnamecapaciteit voor CO2 heeft ontwikkeld als een gekapte volwassen boom. Het voorkomen van kappen is daarom dus veel beter dan herplant.”

advertentie
advertentie