Film over een getroebleerd land

dinsdag 4 april 2023 20:00 tot 22:15

Een gemengde straat van katholieken en protestanten, eind jaren zestig. Terwijl de agressie van militante nationalisten toeneemt, volgen we een jongen in de lagere schoolleeftijd die, opgroeit in een protestants gezin. Terwijl zijn vader in de bouw in Engeland werkt, moet zijn moeder moet het gezin zien te beschermen tegen de steeds verder toenemende chaos. 

De herinneringen ven regisseur aan zijn kindertijd in de jaren zestig zijn vermengd zijn geraakt met zijn opluikende liefde voor Hollywoodfilms. Daarom maakte hij deze autobiografische film in zwart-wit. De nostalgie is onmiskenbaar, maar door zijn personages gedoseerd in te zetten krijgen de emoties niet de overhand en vervalt de film niet in al te veel sentimentaliteit. 

De keuze voor zwart-wit zet meteen elk realisme tussen haakjes: de regisseur toont een wereld van herinneringen: gestileerd, geromantiseerd en persoonlijk, maar daarom niet minder authentiek en overtuigend. En dat alles overgoten met ruimhartige greep uit de songs van een andere beroemde zoon uit deze stad: Van Morrison.

Een cryptische omschrijving? Klopt, de filmrechten maken niet meer mogelijk. Meer weten? Log in op www.filmhuisparklaan.nl en lees het hele verhaal. U kunt daar ook online uw kaartjes kopen. Na afloop van de film is er gelegenheid om na te praten en een glaasje te drinken.

Locatie