Afbeelding
Menno Bausch

Illegaal laboratorium in Leersum ontmanteld, man aangehouden

Misdaad

LEERSUM In een schuur achter een woning in Leersum trof de politie woensdag 6 april een illegaal laboratorium aan met daarin een grote variëteit aan gevaarlijke chemische stoffen. Verschillende gespecialiseerde diensten stelden een onderzoek in. Een 39-jarige man is aangehouden op verdenking van het vervaardigen van harddrugs.

De politie kreeg via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) een melding binnen dat er in een schuur in Leersum een drugslab was ingericht. De politie onderzocht de schuur om vast te stellen of het daadwerkelijk om een drugslab ging. Zij troffen een schuur aan die was omgebouwd tot laboratorium dat op dat moment ook in werking was. ,,In het laboratorium waren zeer veel verschillende soorten chemische stoffen opgeslagen”, is te lezen in een Facebookbericht van Politie Utrechtse Heuvelrug. 

Het Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) werd ingeroepen om nadere duiding te geven aan het laboratorium. ,,Het LFO is een dienst van de Landelijke Eenheid en de medewerkers van het LFO zijn gespecialiseerd in het ontmantelen van drugslaboratoria.” Ook de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is ingeroepen om verder te kunnen vaststellen welke stoffen precies waren opgeslagen.

EXPLOSIEF Omdat de nodige stoffen ,,zeer explosief” bleken te zijn, kwamen ook de TEV-ers (Team Explosieven Verkenners) en de EOD (Explosieve Opruimings Dienst) ter plaatse. Een van de stoffen die is aangetroffen was zeer instabiel. Daarom is de stof op de Leusderheide tot ontploffing gebracht. De overige stoffen worden vandaag door een gespecialiseerd bedrijf vernietigd.

Tijdens een doorzoeking werden ook nog wapens aangetroffen, waaronder een aantal luchtdrukpistolen. De recherche doet verder onderzoek naar de precieze functie van het laboratorium en de rol van de verdachte daarin.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 4 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 7 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 13 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33