De rookpluim in Ede.
De rookpluim in Ede. Henny Jansen

NL Alert voor grote brand in Duiven; rookpluim zichtbaar in regio

Brand

DUIVEN/EDE Er is vrijdagochtend rond 10.18 uur een NL Alert afgegeven wegens een grote brand bij een autosloopbedrijf in Duiven. Het NL Alert werd afgegeven in een deel van de regio Gelderland. Er staan meer dan honderd auto's in brand en de vlammen zijn enkele tientallen meters hoog. De brand heeft een flinke rookwolk veroorzaakt die zich verspreid over de regio. Ook is er een stank waarneembaar.

Er wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. ,,Blijf uit de rook, zet ventilatie uit. Kom niet naar de locatie, geef hulpverleners de ruimte’', waarschuwt de brandweer.

De brand woedt aan de Maststraat in Duiven en brak omstreeks 08.30 uur uit. ,,Het betreft inmiddels een zeer grote brand, met de nadruk op zeer groot", aldus de woordvoerder. De waterwinning vormde aanvankelijk een probleem, omdat de plek van de brand net buiten het industrieterrein ligt. ,,Op een industrieterrein is de waterwinning goed geregeld, maar als het net daarbuiten is, is dat wat minder."

Tussen de vijfhonderd en duizend autowrakken zijn in vlammen opgegaan, zegt de brandweer. Daarnaast zijn een bedrijfswoning en een schuur afgebrand. Meer dan honderd brandweerlieden zijn in actie gekomen voor de brand, die vrijdagmorgen rond 08.30 uur begon. Daarnaast zijn veel politiemensen, hulpverleners van de GGD en de marechaussee ingezet.

Inmiddels is de brand onder controle. Even na het middaguur is het sein brand meester gegeven, aldus een woordvoerder van de brandweer. Het nablussen zal zeker nog de hele middag in beslag nemen, verwacht hij. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Mensen worden op ruime afstand van de brand gehouden. Wie last heeft van de rook, wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. ,,Er staat veel kunststof in brand. Elke rook is giftig, en deze is zeker niet fijn voor je gezondheid." Resultaten van metingen naar wat er vrijkomt, zijn nog niet bekend.

Afbeelding
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19