Vera Waslijah-Goes en Martijn van Beuzekom.
Vera Waslijah-Goes en Martijn van Beuzekom. Corina Blommendaal

'Veilig onderdak voor brede doelgroep'

21 april 2018 om 14:38 Nieuws

DOORN Kwintes is een grote, landelijke, maatschappelijke organisatie die beschermd wonen biedt aan een brede doelgroep. Veel mensen weten niet dat Kwintes ook in Doorn gevestigd is. Toch heeft deze organisatie al dertig jaar een woonvorm aan de Sitolaan, eerst in een groot pand naast het huidige pand op nummer 4. Er wonen ongeveer dertig mensen.

Corina Blommendaal

De bewoners die in Doorn wonen komen zeker niet allemaal hier vandaan. ,,De locatie Doorn is waarschijnlijk destijds opgezet met de insteek dat mensen rust nodig hebben", vertelt Martijn van Beuzekom, voorheen woonbegeleider bij Kwintes en nu coördinator van de inlooplocatie bij de flats op de Sitiolaan. ,,Mensen die bij Kwintes wonen zijn mensen met een GGZ-achtergrond of sociaal-maatschappelijke problemen."

In Doorn is de bewonersgroep gevarieerd, ook qua leeftijd. ,,De oudste is pas tachtig geworden, de jongste is begin twintig. Hier wonen voornamelijk mensen die geen partner hebben", zegt woonzorgmedewerker Vera Waslijah-Goes. ,,Locatie Doorn biedt beschermd wonen, ambulante begeleiding en de inloop. In grotere steden biedt Kwintes ook opvang voor daklozen en vrouwen en kinderen."

INSPELEN OP BEHOEFTE De bewoners en medewerkers hebben onlangs een verhuizing achter de rug, omdat het pand is gerenoveerd. ,,Voorheen hadden de bewoners hier beneden kleine kamers en deelden ze douche en toilet, nu hebben ze alles voor zichzelf", legt Waslijah-Goes uit. ,,Beneden wonen mensen langdurig, soms al tien jaar of langer. Deze mensen kunnen niet zelfstandig wonen en er wordt voor hen gekookt. De bewoners die boven wonen zijn hier vaak tijdelijk. Zij doen zelf boodschappen en koken meestal zelf. Wel proberen we de mensen die beneden wonen zoveel mogelijk te betrekken bij activiteiten. Het is belangrijk om ze te stimuleren, maar of ze meedoen is wel vrijblijvend. Sommigen vinden een kop koffie drinken en samen eten genoeg."

DOEL Waar sprake is van beschermd wonen, is altijd begeleiding. Dus ook 's nachts is er een slaapwacht aanwezig. ,,Als er iets is, kunnen bewoners hulp inroepen. Wij zijn geen behandelsetting, wij zijn woonsetting met begeleiding. We veel contact met Altrecht, waar de meeste bewoners onder behandeling zijn van een psychiater of psychiatrisch verpleegkundige."

Het is belangrijk dat alle bewoners hun eigen privacy hebben, dat staat hoog in het vaandel bij Kwintes. Ook is het belangrijk om een doel te stellen. ,,Waar sta je en waar wil je heen, dat staat centraal", legt Van Beuzekom uit. ,,Zeker als het om kortdurende opvang gaat. Wat daarbij lastig is, is dat er weinig zelfstandige (huur)woningen beschikbaar zijn en er niet echt een goede doorstroom mogelijk is."

INLOOP De inloop is een ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt maar ook voor mensen die hier wonen. ,,Hiermee bieden we mensen drie keer in de week 's middags de gelegenheid om met elkaar in contact te komen'', legt Van Beuzekom uit. ,,Zowel bewoners van Kwintes als mensen uit de buurt en het dorp komen er naar toe. Iedereen kan hier terecht voor een maaltijd voor maar een paar euro. Ook hier is het uitgangspunt om iedereen te stimuleren om te doen wat ze kunnen, om zo ieders kwaliteiten naar voren te halen. Het heeft echt de sociale functie die wij voor ogen hadden."

advertentie
advertentie