11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Info-avond De Woerd krijgt staartje

Bewoners eisen in protestbrief meer overleg

DRIEBERGEN - De roerige informatieavond over de gebiedsontwikkeling van De Woerd die onlangs plaatsvond, heeft een staartje gekregen. Bewoners van de Faunalaan en de Scholekster hebben een protestbrief met handtekeningenlijst naar de gemeente gestuurd. Zij willen voorkomen dat het voorontwerpbestemmingsplan eind deze maand door de gemeenteraad wordt behandeld.

door Jan de Beer

Tijdens de info-avond, drie weken geleden in 't Hoge Licht, bleek al dat een deel van het aanwezige publiek helemaal niet op de zelfde lijn zit als de initiatiefgroep die het plan ontwikkeld heeft. Deze initiatiefgroep bestaat uit buurtbewoonster Barbara van der Aa, die destijds actie voerde tegen het vrachtverkeer dat naar het voormalige composteerterrein reed, alsmede de landschapsarchitect Rien van den Berg en de beheerder van landgoed De Woerd, Eegh van Arkel. Daarnaast waren ook Bruis Verbeek, eigenaar van boerderij 't Haft, en oud-wethouder Clemens van der Burg bij het initiatief betrokken. Deze groep heeft samen met de gemeente een plan geformuleerd waarin het composteerterrein wordt omgevormd tot natuurgebied en toegevoegd aan landgoed De Woerd evenals tien hectare gemeentelijk bosgebied. Twee hectare van het gebied kan volgens dit plan worden ingericht als speelbos voor kinderen en ook zou er een klompenpad en een hondenuitlaatplaats moeten komen. Om het beheer en toezicht op het landgoed te verbeteren is voorgesteld om op het voormalige composteerterrein een beheerderswoning te bouwen. De gemeente is van mening dat het landgoedkarakter van het gebied aanzienlijk versterkt wordt door dit plan. Maar een aantal bewoners van de Fauanlaan en Scholekster denkt daar anders over.

In een brief met de handtekeningen van 37 huishoudens melden ze dat er helemaal geen sprake is geweest van een 'burgerinitiatief', zoals de gemeente het aanvankelijk betitelde, en dat de info-avond 'meer vragen heeft opgeroepen dan er beantwoord werden'. Ze verwijten de gemeente dat het plan 'in alle stilte' is voorbereid en noemen dit 'schokkend'. In de brief doen zij een dringend beroep op het college om het voorstel niet te agenderen voor de raadsvergadering eind deze maand. Ze eisen dat eerst een representatieve afvaardiging van bewoners van de Faunalaan en Scholekster zich kan uitspreken. Uit hun betoog blijkt dat zij vooral grote moeite hebben met de bouw van een beheerderswoning. Ze wijzen er op dat één van de initiatiefnemers, de landgoedbeheerder Van Arkel, al tien jaar tracht om de Schaapskooi op zijn gebied een woonbestemming te geven. In het huidige bestemmingsplan is dit niet mogelijk, en ze vragen zich af waarom de gemeente, na jarenlang tegen bewoning van de Schaapskooi te zijn geweest, nu wel wil meewerken aan de bouw van een beheerderswoning in het natuurgebied. Volgens de gemeente is de woning noodzakelijk voor het toezicht en de versterking van het landgoed, maar de bewoners kwalificeren dit argument als 'gekunsteld'. Ook de overdracht van tien hectare bosgebied aan de heer Van Arkel is volgens de bewoners dubieus. Ze eisen dat duidelijk in beeld wordt gebracht welke belangen er spelen, en nemen daar al vast een voorschot op door te melden dat het 'helemaal niet om versterking van de natuur gaat, maar om het gegeven dat de gemeente van een aantal kosten af wil'. Ook over de ideeën voor een kinderspeelbos, een klompenpad en een hondenuitlaatplaats zijn ze niet te spreken. Volgens de bewoners zullen deze voorzieningen alleen maar leiden tot verstoring van het natuurgebied. Hun felle protest contrasteert enorm met de goede bedoelingen die buurtbewoonster Barbara van der Aa had met de ontwikkeling van het plan. Zij was het die door wethouder Homan werd uitgenodigd om een nieuwe passende bestemming voor het composteerterrein te bedenken. Ze zocht hiervoor contact met adviseurs en gebiedseigenaren, maar krijgt nu het verwijt dat haar inspanningen 'een onjuiste achtergrond' hadden.

advertentie
advertentie