Heuvelrug doneert ruim 100.000 kilo kleding aan Humana

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Goededoelenorganisatie Humana bedankt de inwoners van Utrechtse Heuvelrug. Zij hebben 102.664 kilo textiel gedoneerd, die ten goede komt aan ontwikkelingsprojecten, die Humana steunt in Angola, de Democratische Republiek Congo en Malawi waarbij het vergroten van de zelfredzaamheid van de mensen aldaar centraal staat.

Onder het motto 'alle textiel is welkom' heeft Humana vorig jaar de focus gelegd op het zoveel mogelijk laten doneren van alle textiel. Nog altijd verdwijnt tweederde het textiel in Nederland in de afvalcontainer. ,,Zonde", aldus Humana. Alle textiel is dus welkom, zowel herdraagbaar als niet herdraagbare goed. Kapotte of versleten kleding, schoenen en ander textiel zoals vaat- en poetsdoekjes en inderdaad ook kapotte hand- en theedoeken alles mag in de textielcontainers van Humana. Er is slechts één mits, sterk met olie en/of verf vervuild textiel kunnen wij helaas niet aannemen, omdat de vezels ervan niet meer hergebruikt kunnen worden.

Minder milieubelasting door hergebruik

Mede door de inwoners van Utrechtse Heuvelrug, zamelde Humana in 2013 totaal negen miljoen kilo textiel in. Maar liefst tachtig van dit textiel wordt door iemand anders gedragen of gebruikt. De overgebleven twintig wordt tot losse vezels verwerkt voor nieuwe producten, zoals garen, paardendekens, isolatiemateriaal en kunstobjecten. Humana heeft in 2013 twintig kledingstukken laten maken van resttextiel vermengd met nieuwe vezels. Doel is om een grootschalige kledinglijn te ontwikkelen, die met partners in de markt kan worden gezet. Meer textiel in de textielcontainers betekent minder restafval. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten van de afvalstoffenverwerking en -heffing en het is beter voor het milieu.

advertentie
advertentie