Nieuws

Verrassende winnaars bij zesde sportgala

HEUVELRUG – Het zesde sportgala van de gemeente Utrechtse Heuvelrug was vrijdag 31 januari opnieuw een wervelend spektakel. Het organiserend comité was erin geslaagd om voor de prijsuitreiking aan de zes genomineerde categorieën toonaangevende mensen uit de sportwereld naar SCC De Binder in Leersum te halen. Het programma werd afgewisseld met uitstekende optredens en de presentatie was in de professionele handen van Helma Zenner en Hans van zetten.

door Jan Meijer

De ambiance werd versterkt door beelden uit heden en verleden van zowel de genomineerden als de prijsuitreikers. Steeds was er een orkaan van bijval voor de winnaar, die tegelijkertijd de teleurstelling van de verliezers overstemde. Dat verlies werd sportief geïncasseerd en na afloop hadden de nieuwe ambassadeurs voor de sport handen tekort bij het in ontvangst nemen van alle felicitaties. Er waren verrassingen bij zoals een toeschouwer na afloop verwoordde: ,,Hoe kan het dat kampioenen van Nederland en zelfs Europees Kampioenen worden verslagen door minder presterende genomineerden? Hoe kan je nog beter presteren?’’ De verklaring daarvoor ligt bij de nieuwe formule om de uitslag te bepalen: de bewoners van de gemeente konden hun stem uitbrengen en daar was massaal gehoor aan gegeven. We stellen de winnaars voor.

Sportiefste Basisschool

,,CBS De Zonheuvel uit Driebergen onderscheidt zich met vakleerkracht Elvira van Kessel. Zij geeft de negen klassen van groep 1 tot met groep 8 twee keer per week gymles,’’ meldde het juryrapport. Zij nam samen met Marit Boumeester de prijs in ontvangst uit handen van Marianne Heemskerk, winnares van zilver op de Olympische Spelen van Rome in 1960. ,,Wij zijn volkomen overdonderd en dankzij de stemmen die via facebook op ons zijn uitgebracht staan we hier met een cheque van € 1.000,-. We gaan hiervoor materialen aanschaffen om bewegen op muziek mogelijk te maken en clinics te geven.’’ Migchel Dirksen van de Rabobank-Heuvelrug weet dat zijn beloning goed besteed wordt. ,,Het is heel bijzonder dat onze gemeente aandacht schenkt aan de basisscholen,’’ sprak directeur Kees Sterrenberg na afloop waarderend.

Sporttalent

De keuze van het spottalent was gevallen op Sven Dogger. Deze zwemmer behaalde tweemaal zilver en tweemaal brons bij de NK in zijn leeftijdsklasse. ,,Ik wil met mijn zwemcarrière naar de absolute top,’’ verklaarde de gelukkige winnaar. Omdat de mogelijkheden in Driebergen daarvoor ontoereikend zijn, traint Sven bij AZPC in Amersfoort. ,,Ik ben pas 17 en daar kan ik uitstekend werken aan mij lichamelijke ontwikkeling. Ik heb voorkeur voor de langere afstanden. Mijn PR op de 400 meter staat nu op 4.17 en daar gaat steeds weer wat vanaf.’’ Tenniscoach Tjerk Bogtstra, vertrouwd met het werken met talenten, reikte hem de prijs uit. Sponsor Verzuim Focus voegde daar nog een prijs aan toe. Sven Dogger kan in de voetsporen van Barbara Brouwer treden. Wie weet, is hij een toekomstig sportman van het jaar.

Sportvereniging

Vereniging Paardrijden Lis Hartel werd uitgeroepen tot vereniging van het jaar 2013. LtZ Sigrid Hilverda nodigde de winnaars uit voor een kijkje op de Marinierskazerne. Filmproducente en videomaakster Monika Knottnérus voegde daar een sponsorprijs aan toe. ,,Wij hadden dit nooit verwacht. Onze doelgroep is zó anders dan die van traditionele sportverenigingen. Wij kunnen niet functioneren zonder onze vrijwilligers. In de opleiding van de paarden gaat heel veel tijd zitten,’’ straalden de dolgelukkige winnaars.

Sportvrouw

Mara Moberg, professioneel rugby-seven international reikte de prijs voor de sportvrouw uit aan Daltokorfbalster Barbara Brouwer. Zij was eerder het talent van het jaar. Haar reactie was ingetogen: ,,Het is een mooie stimulans om verder te gaan op de weg die ik heb ingeslagen.’’ Na het verkrijgen van de A-status van het NOC*NSF de tweede erkenning van de klasse van de topscoorster van de Korfbal-league. Theo Stokman van sportcentrum Laco bood haar een jaar lang sportlessen aan en gaf haar als voorbeeld de sportman van het jaar 2012, Peter Sluis, die er extra motivatie uit putte in zijn weg naar de top van het handbiken.

Sportploeg

Tot ieders verrassing, ook van ex-tophockeyster Carole Thate van de Johan Cruyff foundation, won Meisjes B1 van de Doornse Hockeyclub de prijs van de sportploeg. Het uitgelaten team van veertien prachtige meiden was zichtbaar in zijn nopjes met deze waardering voor hun gestaag stijgende prestaties. ,,Wij zijn een echt en een hecht team en hier ontzettend blij mee.’’ Aanvoersters Debra Bos en Laurien Vos namen ook een ‘activiteit op maat’ in ontvangst van Charlotte Bogtstra namens Tenniscenter Heuvelrug uit Doorn.

Sportman

’s Werelds beste tweeling bij het synchroon trampolinespringen, Fernando en Orlando Gotschin, reikte de prijs van de sportman uit. Maarsbergenaar Jeroen Renes heeft er talloze kilometers bij ultrawedstrijden voor afgelegd. ,,Een wedstrijd van 100 kilometer in mei, in augustus de North down Swayne van 160 km. in Engeland en daarna in acht dagen van Duitsland, via de Alpen naar Italië zijn mijn doelen voor 2015,’’ zei de nuchtere Jeroen Renes daarop. ,,Ik ben gezegend met een goed lichaam, dat snel herstelt. Het is 30% mijn lijf en 70% tussen de oren. Een goed voedings- en slaappatroon doen de rest.’’ Gratis bezoeken aan sponsor Somatic zullen hem daarbij helpen.

De afsluiting was voor wethouder Tim Verhoef. Met de uitspraak ‘sport is de belangrijkste bijzaak in het leven’, feliciteerde hij alle winnaars en wenste hij iedereen succes in hun verdere sportloopbaan.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 21 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30