Nieuws

Column Seniorenplatform februari 2014 concept

Rust roest

Met drie televisie-uitzendingen en een handvol paginagrote interviews in verschillende dagbladen domineerde arts en onderzoeker Rudi Westendorp afgelopen maand de publiciteit. De man heeft zich met grote blijmoedigheid geworpen op de ouderengeneeskunde. Zijn boodschap is:

* We worden steeds ouder

* We kunnen steeds fitter ouder worden, maar daar moet je wel wat voor doen

* Veroudering is een logisch en te verwachten proces, bereid je dus voor.

Zijn advies is eenduidig: blijf actief, houdt lijf en hoofd aan het werk. Kortom: rust roest!

De seniorenorganisaties hebben die boodschap allang tussen de oren. Hun beleid richt zich dan ook steeds meer op twee verschillende groepen: de kwetsbare en afhankelijke ouderen aan de ene kant en de actieve pensionado’s die de veroudering met vitaliteitsplannen te lijf (willen) gaan. En daarboven hangt een grote, grijze, dreigende wolk van angst voor dementie.

Dementievriendelijk?

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben nu ca. duizend inwoners het oordeel dementie/alzheimer gekregen. In 2030 zullen dat naar verwachting tweeduizend mensen zijn. Een verdubbeling! En deze ziekte treft niet alleen de mensen die het aangaat, maar ook iedereen om hen heen. Dementeren willen en moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, en ook zij dienen zo lang mogelijk mee te blijven doen. De samenleving weet zich er niet zo goed raad mee. We zijn gewend om rekening te houden met slechtzienden, slechthorenden en mensen die slecht ter been zijn. Maar zijn we dementievriendelijk genoeg?

Angst is slechte raadgever

De maatschappij is vooral angstig als het om dementie gaat. Iedereen schrikt bij de eerste vergeetachtige momenten van zichzelf. We zijn bang om af te takelen en we zijn waarschijnlijk ook allemaal bevreesd voor de reacties van de omgeving. ‘Jij vergeet ook alles’ klinkt eerder als een beschuldiging dan als het uitsteken van een helpende hand.

Maar, zo zegt Rudi Westendorp, kijk even groter. ‘Het risico van een persoon om dement te worden daalt op termijn. We zijn beter opgeleid, ons lijf en onze hersenen staan er beter voor. Vanuit de wetenschap komen er steeds meer bewijzen dat bewegen helpt om langer en gezonder te leven en achteruitgang van het geheugen wordt minder als je voldoende beweegt, innerlijk én uiterlijk.’ Hij krijgt bijval van neuroloog Erik Scherder: "elke dag 30 minuten matig intensief bewegen, 7 dagen per week heeft een gunstig effect op de werking van de hersenen en het voorkomen van dementie".

Dementiegolf

Dat neemt niet weg dat we voorlopig nog met een stijging van het aantal dementerenden te maken krijgen. Het is dus hoog tijd om taboes op het terrein van dementie te doorbreken en te leren er anders mee om te gaan. Met een theatervoorstelling ‘Utrechtse Heuvelrug dementievriendelijk’ op 11 februari 2014 in Driebergen* wordt de openbare discussie over dit thema aangeslingerd. Wat een goed initiatief van de gemeente!

Aan de slag

We moeten dus zelf aan de slag. Met onze hersens, met ons lichaam. Rust roest, doe er iets aan!

Marjolein Copier,

namens het Seniorenplatform

0343-442804

*zie ook www.seniorenplatformheuvelrug.nl

advertentie
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 2 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46