Groots festival op de Traaij in voorbereiding

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Iedereen die het Driebergse shantykoor De Driemasters ooit heeft horen zingen, weet hoe aanstekelijk dat is. Vrijwel altijd wordt er direct meegedeind en meegezongen want de enthousiaste heren brengen de zeemansliederen vol overgave. Volgende week bestaat het koor tien jaar en dat wordt gevierd met een concert in Beukenstein. Maar er liggen dit jubileumjaar nog meer festiviteiten in het verschiet. Voor juli staat een groots shantyfestival op het programma dat het koor in samenwerking met de ODC op de Traaij organiseert.

door Jan de Beer

Reeds vanaf de oprichting in 2004 was er veel belangstelling voor de Driemasters. Niet alleen bij het publiek dat zich graag laat vermaken door het uitbundige koor, maar ook bij allerlei zanglustige mannen die zich willen aansluiten bij het muzikale gezelschap. Op dit moment bestaat het koor uit zo'n vijftig zangers die begeleid worden door vier accordeonisten en onder leiding staan van een bevlogen dirigent.

Het repertoire is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en omvat nu een enorm aantal liederen in zowel Nederlands, Engels als Duits die variëren van 'Ketelbinkie' en 'De woelige baren' tot 'Drunken sailor' en 'Junge komm bald wieder'. Het koor treedt zeer regelmatig op waarbij de zangers altijd gehuld zijn in een vrolijke, toepasselijke outfit: een blauw-wit gestreept matrozenshirt, rode bretels en een onvervalste zeemanspet.

De optredens vinden op allerlei locaties plaats. Het koor is een graag geziene gast in bejaardenhuizen maar heeft ook in de Bunnikse discotheek Brothers voor vertier gezorgd. Op tal van evenementen en manifestaties heeft de opwekkende zang van de Driemasters geklonken, zoals de Visserijdagen in Spakenburg, het Bloemencorso in Leersum, de Outletmarkt in Driebergen, de Schapenmarkt in Langbroek en de Lampegietersweek in Veenendaal.

Onder de titel 'Driebergen zingt en swingt' is door de Driemasters ook meerdere malen een korenfestival met deelnemers uit alle windstreken georganiseerd, waarmee telkens volle zalen werden getrokken. Vanwege het tienjarig jubileum wordt volgende week woensdag een gevarieerd feestconcert in zorgcentrum Beukenstein gegeven. Een vertrouwde locatie voor het koor, omdat daar ook de wekelijkse repetities plaatsvinden.

Het hoogtepunt van dit jubileumjaar wordt het Eerste Driebergse Shantyfestival dat op zaterdag 12 juli in samenwerking met winkeliersvereniging ODC op winkelstraat de Traaij zal worden gehouden. Op meerdere podia en in combinatie met een vrijwilligersmarkt zullen dan zes koren optreden en duidelijk laten horen waarom shantyliederen de afgelopen jaren zo populair zijn geworden.

Meer informatie over het shantykoor op: www.driemasters.nl

advertentie
advertentie