Nieuws

Roerige info-avond over De Woerd

Burgerinitiatief wekt irritatie bij Faunalaan

DRIEBERGEN - Een doortimmerd plan dat de natuurwaarden van een uniek landgoed versterkt, dat met een speelbos en klompenpad recreatieve activiteiten mogelijk maakt en dat bovendien een voormalig composteerterrein een nieuwe, zinvolle bestemming geeft. Wie kan daar nou tegen zijn? Waarschijnlijk niemand, zo was de verwachting vorige week bij de informatieavond over de gebiedsontwikkeling van De Woerd. Toch klonk er irritatie bij een deel van het toegestroomde publiek. Maar de oorzaak van die irritatie had meer met psychologie dan met ecologie te maken.

door Jan de Beer

Het plan voor De Woerd is een uitvloeisel van de actie die enige jaren geleden onder aanvoering van buurtbewoonster Barbara van der Aa werd georganiseerd tegen het zware vrachtverkeer dat dwars door de woonwijk Meerkoet daverde naar het aangrenzende composteerterrein. Het was een succesvolle actie die in 2012 tot sluiting van het composteerterrein leidde. Vervolgens legde wethouder Homan de vraag op tafel of een nieuwe passende bestemming voor dat terrein mogelijk zou zijn. Om die vraag te beantwoorden riep Barbara van der Aa de hulp in van landschapsarchitect Rien van den Berg en werd contact gezocht met Eegh van Arkel, de beheerder van landgoed De Woerd. Ook Bruis Verbeek, eigenaar van de nabijgelegen boerderij 't Haft, en oud-wethouder Clemens van der Burg werden bij het overleg betrokken. Dit gezelschap formuleerde in samenwerking met de gemeente een plan dat als volgt luidt: Het voormalig composteerterrein wordt natuurgebied en toegevoegd aan landgoed De Woerd evenals tien hectare gemeentelijk bosgebied. Twee hectare van het totale gebied wordt ingericht als speelbos voor kinderen en er komt een klompenpad, een hondenuitlaatplaats en ook een beheerderswoning, omdat die nu ontbreekt.

Uit de toelichting die landschapsarchitect Rien van den Berg voor de goed gevulde zaal in 't Hoge Licht gaf, bleek dat het plan grondig is getoetst aan allerlei gemeentelijke en provinciale voorwaarden. Door het creëren van ecologische verbindingen worden de natuurwaarden van De Woerd volgens hem versterkt en daarnaast wordt de toegankelijkheid vergroot door speelbos en klompenpad. Van den Berg sprak van 'een symbiose tussen de wijk en landgoed De Woerd'. Uit zijn betoog klonk gedrevenheid en enthousiasme, maar nog voordat hij zijn verhaal had afgerond begon een deel van het publiek zich te roeren. ,,Dit wordt een burgerinitiatief genoemd, maar dat is het helemaal niet”, meldde een aanwezige. ,,Het is afkomstig van een klein groepje waar wij niet bij betrokken zijn geweest.” Vervolgens werden ook door enkele andere toehoorders zeer geagiteerde opmerkingen gemaakt die de sfeer in de zaal een deuk bezorgden. Want voor het overige publiek, onder meer vertegenwoordigers van natuur- en belangenorganisaties, was het aanvankelijk volstrekt onduidelijk waar deze onverwachte wrevel op gebaseerd was. Al gauw bleek echter dat het om een delegatie bewoners van de Faunalaan ging die zich 'gepasseerd' en 'overvallen' voelden. Hoewel de initiatiefnemers juist bewust gewacht hadden met de presentatie van het plan, omdat zij niet met een halfbakken idee naar buiten wilden komen en het eerst gedegen wilden toetsen, kregen zij van de Faunalaanbewoners nu het verwijt dat er plotseling een nieuwe ontwikkeling voor hun voeten werd gegooid. Ook werd nogal wat scepsis geuit over de medewerking en de intenties van landgoedbeheerder Van Arkel. De irritatie was duidelijk, maar van echte gefundeerde bedenkingen tegen het plan was eigenlijk geen sprake. Toen aan de zaal gevraagd wie van de aanwezigen nou werkelijk bezwaar had tegen de gebiedsontwikkeling, ging er slechts een handjevol vingers omhoog. ,,Dat vond ik wel een geruststelling”, zei Barbara van der Aa na afloop. ,,Want het is een heel mooi plan.” Ondanks het kleine oproer in 't Hoge Licht ziet het er voorlopig naar uit dat heel veel mensen dat met haar eens zijn.

Foto: Bovenaanzicht van landgoed De Woerd, met rechts de wijk Meerkoet en de Faunalaan.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Rood licht voor verhuizing Landelijke Eenheid 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwbouw Buntplein Maarn opgeleverd 23 uur geleden
Afbeelding
Zonnevelden Overberg nog steeds omstreden 29 nov, 16:37
PREMIUM
Afbeelding
College botst met provincie over windturbines 29 nov, 11:58
Afbeelding
CBS Coolsma heeft dankzij groep 7 nu een Voedselbosje op het plein 28 nov, 13:58
PREMIUM
Afbeelding
Praat mee over toekomst het Bosbad 28 nov, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
‘Volgend jaar ga ik voor de eerste plek op het WK’ 27 nov, 07:32