Oproep: 'Scholierenstage moet blijven'

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Met een brandbrief aan alle politieke partijen willen vijftien middelbare scholen de toekomst van de maatschappelijke stages veilig stellen. Ook het Revius Lyceum, Schoonoord Doorn en de scholengemeenschap Maarsbergen zijn van de partij.

Het kabinet heeft de verplichte maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs met ingang van het schooljaar 2014-2015 uit het onderwijsprogramma geschrapt. Daarmee komt ook de financiering ervan in gevaar. De scholen vinden de stageprojecten echter zo belangrijk, dat ze die zelf gaan betalen. Alleen voor de broodnodige coördinatie door welzijnsinstellingen als Welnúh is nog geen financiering gevonden. ,,Maar hun rol als stagemakelaar is onontbeerlijk", schrijft rector Henk Zijlstra van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven.

Namens vijftien onderwijsinstellingen in de regio dringt hij er bij de politiek op aan, dat welzijnsinstellingen in de gelegenheid worden gesteld om de stages te blijven organiseren en coördineren De gemeente zou daarbij financieel de helpende hand moeten uitsteken. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht hopen de scholen dat de politiek gevoelig is voor het belang van de stages.

Door onbetaald vrijwilligerswerk te verrichten, leren middelbare scholieren om maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen. Dat is geen overbodige luxe in een tijd waarin de behoefte aan vrijwilligers steeds groter wordt. De belangstelling voor maatschappelijke stageplaatsen is groot. Alleen al voor de Heuvelrugstages zetten jaarlijks meer dan honderd instellingen en organisaties hun deuren open.

advertentie
advertentie