21 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Weerwoord op het 'wij en zij-denken'

Opmerkelijk muzikaal project

DRIEBERGEN - Muziek verbindt. Dit bekende gezegde krijgt de komende maanden op zeer speciale wijze vorm door het project 'Sacred Bridges'. Drie culturele werelden, de christelijke, de joodse en de islamitische, worden in dit project op unieke wijze met elkaar versmolten. Dat gebeurt door een opmerkelijk concert in zowel Driebergen als Utrecht en door lezingen, filmvoorstellingen en de samenwerking met verschillende organisaties. ,,Met dit project willen we niet alleen zelden uitgevoerde muziek laten horen, maar het is ook een weerwoord op het wij en zij-denken", zegt Jef Helmer.

door Jan de Beer

Helmer is lid van het Driebergse koor Scherzando en geeft samen met Marjorie Blok, eveneens koorlid, uitleg over de totstandkoming van Sacred Bridges. Het idee voor het project kwam anderhalf jaar geleden ter tafel toen de Britse muziekcoach Stephen Connolly, die jarenlang aan de fameuze King's Singers was verbonden, een workshop gaf aan Scherzando en een concert in Driebergen had gedirigeerd. ,,Tijdens een gesprek met hem toonde hij zich nogal verbaasd en verontrust over de toenemende intolerante in Nederland”, vertellen Helmer en Blok. ,,Hij vond dat de sfeer in dit altijd zo gastvrije land was veranderd, waarbij ook de naam van Geert Wilders viel, en wees vervolgens op het muziekstuk Sacred Bridges dat juist gericht is op verbinding.” Stephen Connolly had dit muziekstuk al eens uitgevoerd met de King's Singers en beschouwde het als één van de hoogtepunten in zijn carrière. ,,Als zo iemand het voorstel doet om met ons, in feite een amateurkoor, dit stuk uit te gaan voeren betekent dat nogal wat”, zeggen Helmer en Blok.

Sacred Bridges staat helemaal in het teken van 'bruggen slaan'. Het stuk is gebaseerd op psalmteksten die op muziek zijn gezet door de 16e eeuwse componisten Jan Pieter Sweelinck, Salamone Rossi, Claude Goudimel en Ali Ufkî. Deze componisten hebben hun wortels in de joodse, christelijke en islamitische cultuur. De koorzang tijdens het concert wordt begeleid door het internationale ensemble Sarband op speciale instrumenten, zoals een kanun (Turkse citer) en een kemence (strijkinstrument). Sacred Bridges is een productie van Sarband, deze muziekgroep bestaat uit een pool van musici die zowel uit diverse Europese landen als het Midden Oosten afkomstig zijn. Zeer opmerkelijk bij de uitvoering van Sacred Bridges is de sacrale dans van een derwisj (zie foto). De solo's worden gezongen door een Turkse en een Joodse voorzanger. ,,Het is een indrukwekkend stuk, maar de koorzang is niet eenvoudig'', zeggen Helmer en Blok. ,,Hier en daar gaat het om achtstemmige zang en ook de tekst, in Hebreeuws, Turks en middeleeuws Frans, is ingewikkeld." Daarom zal het professionele kamerkoor Basilius College uit Zeist eveneens meewerken aan de uitvoering. De algehele muzikale leiding is in handen van Stephen Connolly.

Het is duidelijk dat deze kleurrijke combinatie van uitvoerenden en culturen tot een uniek concert zullen leiden, dat in de Utrechtse Geertekerk op 3 mei en in de Grote Kerk in Driebergen op 4 mei plaatsvindt. ,,Met dit repertoire wordt gemeenschappelijk muzikaal erfgoed ten gehore gebracht, en slaan we een brug tussen groepen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten'', zegt Helmer. ,,Dat past in de meidagen van herdenken en bevrijding.” Vanwege de maatschappelijke context is samenwerking gezocht met partners als de Raad van Kerken, de Turkse en Marokkaanse verenigingen, de Liberaal Joodse Gemeente en het Driebergse 4 en 5 mei-comité. Ook zijn aan het project meerdere informatieve activiteiten gekoppeld. Over de betekenis van de psalmen en de componisten worden enkele lezingen georganiseerd en tevens zullen er twee voorstellingen met toepasselijke films plaatsvinden. Voor het koor Scherzando betekent het project een bijzondere viering van het twintigjarig bestaan. Meer informatie, ook over de kaartverkoop, is te vinden op de website: www.scherzandokoor.nl

Foto: Een derwisj voert tijdens het concert een sacrale dans uit.

advertentie
advertentie