21 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Ongerustheid over bouwcrisis

?We lopen veel

inkomsten van

bouwleges mis’

HEUVELRUG - Door de crisis in de bouw liep de gemeente vorig jaar bijna vijf ton aan inkomsten mis. In zijn laatste begroting voor de verkiezingen is het college optimistisch. In 2014 zou zo’n 1,6 miljoen euro aan bouwleges binnen moeten stromen. De politiek is er echter niet gerust op.

door Michiel Schaaij

Gerrit Boonzaaijer (SGP) kaartte de hoge verwachtingen van burgemeester en wethouders vorige week aan in de raadscommissie Bestuur en middelen. Hij heeft er geen vertrouwen in dat de rooskleurige voorspelling van het college bewaarheid wordt. ,,Maar een tegenvaller zoals vorig jaar kunnen we ons in 2014 niet veroorloven”, aldus de SGP'er. Ook andere partijen toonden zich ongerust en informeerden naar een onderbouwing van de optimistische inschatting door het college. Wethouder Tim Verhoef wilde daar in het openbaar niets over kwijt, maar zegde wel toe die informatie vertrouwelijk aan raadsleden ter inzage te geven. Alleen commissielid Joost Scheltinga (GroenLinks/PvdA) maakte zich niet sappel en reageerde laconiek op de kritiek. ,,De opbrengst van de bouwleges kan mee- of tegenvallen. Dat is het risico van het vak.”

VVD'er Baerte de Brey, die met voorkeurstemmen wil terugkeren in de nieuwe gemeenteraad, heeft wel en idee hoe toekomstige tegenvallers bij de opbrengst van bouwleges opgevangen kunnen worden. Hij pleitte ervoor om in slechte tijden ambtenaren van de afdeling Vergunning en Handhaving te laten afvloeien en in betere tijden nieuwe mensen aan te nemen. De wethouder reageerde niet enthousiast op het idee van een 'flexibele schil' met personeel. De afdeling V&H werkt al met een minimale bezetting, zo liet Verhoef weten. Maar hij moest toegeven dat de bouwleges in Utrechtse Heuvelrug ondanks die minimale personeelsbezetting niet kostendekkend zijn. Bovendien moeten aanvragers van een bouwvergunning in vergelijking met omringende gemeenten hier flink meer aftikken. Dat deed De Brey verzuchten: ,,Waarom zijn we dan duurder? Krijgen de mensen een gouden strik om hun vergunning?”

Overigens is de economische crisis niet de enige boosdoener als het om tegenvallende legesinkomsten gaat. Sinds juli vorig jaar mogen gemeenten geen leges meer heffen over een bouwaanvraag, als het betreffende bestemmingsplan is verouderd. Aangezien Utrechtse Heuvelrug flink achterloopt bij het actualiseren van de bestemmingsplannen, is wethouder Bert Homan van financiën al ruim 20.000 euro misgelopen. Naar het zich laat aanzien zal de achterstand pas in 2016 zijn weggewerkt.

advertentie
advertentie