17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Aanvaring tussen coalitiepartijen

Verdeeldheid

over natuur en

bouwproject

HEUVELRUG - Amper twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen lopen de spanningen tussen coalitiepartners VVD en Groen Links/PvdA op. In de raadscommissie Ruimte kruiste het liberale raadslid Peter van der Zee vorige week de degens met woordvoerders van de linkse combinatie. De standpunten over natuur en bouwen blijken lijnrecht tegenover elkaar te staan.

door Michiel Schaaij

In het commissiedebat over uitbreiding van het vakantiecentrum De Maarnse Berg beet Van der Zee scherp van zich af. Hij denkt dat wandelaars en ruiters de dupe worden van de herinrichting van het gebied rond de zandafgraving en de A12. Van der Zee vreest dat grote delen afgesloten zullen worden en eiste onder andere duidelijkheid over het voortbestaan van het fietspad tussen Maarn en Driebergen. Het commentaar van de VVD-er was niet mild en hij veroordeelde ,,natuurfreaks die iedere recreant eruit willen meppen”.

Minachting

Dat was tegen het zere been van Groen Links/PvdA. ,,Zo kennen we de VVD weer”, hoonde lijsttrekker Hans Nijhof. In de sociale media ergerde hij zich vervolgens aan de veronderstelde minachting voor natuurbeschermers door de VVD. ,,Groen rechts uit de kast” aldus Nijhof. Zijn fractiegenoot Aloys van Spaandonk sprak zich positief uit over de plannen voor De Maarnse Berg. Daarbij mogen de exploitanten hun vakantiepark uitbreiden, mits ze elders een deel van het terrein aan de natuur teruggeven. Die nieuwe natuur is nodig in verband met het recente geopende ecoduct Mollebos over de A12. Overigens zal de natuurdiscussie voorlopig nog wel even doorwoekeren. Wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) kondigde aan dat de provincie wellicht ecoducten over de N226 en N227 gaat aanleggen.

Villadorp

Ook de commissiebehandeling van het nieuwbouwplan van Bartimeus in Driebergen-Rijsenburg legde verschillen tussen de twee grootste coalitiepartners bloot. De dienstverlener voor blinde en slechtziende mensen wil elf appartementen en twee groepswoningen bouwen op de hoek van de Traaij en de Arnhemsebovenweg. Van der Zee verzette zich krachtig tegen de verstedelijking van het terrein. ,,De Arnhemsebovenweg heeft de villa-achtige uitstraling van een dorp en dat moet zo blijven. Het voorgestelde pand is een massaal gebouw en minstens drie meter hoger dan de huizen in de omgeving.”

Stedelijk accent

Nijhof noemde het bouwproject van Bartimeus daarentegen ,,een strak plan”. Het gebruik van de term verstedelijking vindt hij tendentieus. ,,Het is gewoon een robuust blok dat daar past”, aldus Nijhof. Wethouder Verhoef zit namens het college op dezelfde lijn. ,,Een stedelijk accent op deze plek is acceptabel. De welstandscommissie heeft het goedgekeurd”, aldus Verhoef. Eind deze maand moet de gemeenteraad knopen doorhakken over Bartimeus en over het vakantiepark De Maarnse Berg.

advertentie
advertentie