Nieuws

Nanette van der Snoek, kitesurfster

MAARN / BRAZILIE – Vanuit haar hangmat in Brazilië vertelt sportvrouw van het jaar 2013 Nanette van der Snoek over haar leven als kitesurfster. Het is 30 graden, strak blauwe lucht en de palmbomen zwaaien heen en weer door de stabiele wind over de vlakke lagune. Het is even omschakelen qua taal. Engels denken, Frans spreken en Portugees leren. ,,Brazilië is in deze tijd van het jaar één van de beste plekken om te trainen van de hele wereld. Iedere dag gegarandeerd een stabiele wind en vlak warm water. Hoe meer factoren je standaard kunt maken rondom het kiten, hoe beter je je kunt concentreren op het trainen van nieuwe tricks. Daar ga ik dus vol voor de deze 3 maanden.”

Samen

Nanette is niet de enige kitesurfer die op deze plek verblijft. ,,Ik woon in een appartement met een aantal andere professionele kitesurfers. Samen gaan we het water op. We kijken naar elkaar, filmen elkaar en zo wordt iedereen beter.” Daarnaast coacht Nanette gevorderde kiters om zichzelf te verbeteren. Dit gaat via het bedrijf van een professionele kitesurfster uit Engeland ,,Iedereen leert beter wanneer een ervaren iemand langs de kant meekijkt en coacht. We filmen ook dan de tricks waaraan gewerkt wordt en ’s avonds analyseren we deze. Er worden doelen gesteld voor de volgende dag en een actieplan voor de gehele trip en daarna. Binnen het kitesurfen is er nog geen gestructureerde bond met trainingen. Iedereen moet het eigenlijk zelf uitzoeken en leren door te crashen. Ik vind het ontzettend leuk om gevorderden op deze manier verder te begeleiden naar een hoger niveau.”

Op de tour

Toen Nanette begin dit jaar trainde in Zuid Afrika, hoorde ze dat ze sportvrouw van het jaar op de Utrechtse Heuvelrug was geworden. ,,Te gek!” In april terug in Nederland startte het wedstrijdseizoen. De belangrijkste missie was om aan de gehele Europese Tour deel te nemen. Het EK freestyle bestaat uit 4 tour stops, in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje. Daarnaast heeft Nanette voor het eerst aan 2 stops van het WK mee kunnen doen, degene die plaatsvonden in Europa. ,,Ik ben ontzettend blij met onze familiecamper, waar ik gelukkig altijd gebruik van mag maken. Deze wordt volgeladen met kitespullen en eten en zo reizen we met een groepje Nederlandse wedstrijd riders de tourstops af.”

Elke stop duurt 5 dagen, zo kunnen de kiters gebruik maken van de beste wedstrijd condities, waarbij de wind natuurlijk de belangrijkste is. ,,Mijn wintertraining heeft wel zijn vruchten afgeworpen, ik heb overall de 3e plek behaald op het EK 2013. Daarmee ben ik super blij!”

Na de winst

,,Of ik wat aan de sportvrouw prijs heb gehad? Ja, nou en of!” Na afloop van de uitreiking heeft de sportschool Laco Sportcentrum Utrechtse Heuvelrug Nanette benaderd met het aanbod om haar een jaar lang te ondersteunen. ,,Sinds mijn eerste ontmoeting daar is er een extra wereld voor me open gegaan. Ik had nog nooit eerder in een sportschool getraind. Lekker buiten hardlopen en andere buitensporten moesten mij fit houden tijdens windloze dagen. Bij Laco word ik nu begeleid door enorm enthousiaste fitness trainers. Ik train specifieke spiergroepen die ik juist bij het kitesurfen zwaar belast. Er worden kracht- en uithoudingsvermogen circuits uitgezet en we doen balansoefeningen. Dit heeft fysiek voor een groot verschil gezorgd. Ik voel me lichamelijk veel sterker en mijn lijf kan nu beter de explosieve impact bij tricks opvangen.”

En verder

Wanneer Nederland weer warmer wordt, komt de Maarnse kitesurfster terug in het land. De nieuwe Europese en Wereld Tour Freestyle zijn dan bekend. ,,Ik wil nog meer wedstrijden varen, nog meer resultaten behalen. Het liefst doe ik nog meer stops van de wereldtour mee.” De hele zomer, rondom haar wedstrijden, geeft Nanette kiteles. Dit is natuurlijk niet genoeg om de gehele wereld tour te kunnen betalen en af te vliegen. ,,Daarom ben ik altijd opzoek naar sponsoren. Wanneer ik thuis ben, ga ik mij hier nog actiever mee bezig houden. Ik kan helpen met de naamsbekendheid van een bedrijf, door zichtbare stickers, media aandacht in video’s en artikelen. Ook kan ik persoonlijk iets terug doen, door mijn kennis over te brengen.”

,,Het is voor mij belangrijk om naast de kitewedstrijden en -trainingen nog iets anders te hebben om mij mee bezig te houden. Ik ga me verder ontwikkelen in het coachen, omdat dit iets is waar ik mijzelf in kan laten zien. Het geldt voor ieder gebied denk ik: waar jij meer kennis hebt dan een ander, is het waardevol om deze te kunnen delen.”

En tenslotte sluit Nanette af: ,,Ik ben serieus bezig om het beste uit mezelf te halen. Gezond eten, een goede nachtrust, niet roken of drinken en mijn lichaam zo fit mogelijk maken en houden. Ik voel me top fit en train iedere dag op een naast het water voor het nieuwe wedstrijdseizoen in 2014.”

We zullen meer van haar horen. Nanette van der Snoek is ook in 2014 genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar in de Utrechtse Heuvelrug.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 23 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01