Nieuws

The Pink Panthers ambassadeurs voor de sport

Respect centrale waarde bij Rugby

DRIEBERGEN - Ze hadden het niet verwacht. Toch werd team Heren 1 van Rugby Club The Pink Panthers op 1 februari 2013 tijdens het vijfde Sportgala Utrechtse Heuvelrug uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2012. Hoe gaat het nu met ze?

door Caro van den Berg

Dat Rugby een fantastische sport is waar respect hoog in het vaandel staat weten ze bij The Pink Panthers al heel lang. De in 1984 opgerichte rugbyvereniging speelt al jaren op hoog niveau mee. Diverse sportieve successen, maar ook de daarbij horende teleurstellingen heeft team Heren 1 van de Panthers meegemaakt. Met spelers die vanuit alle dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en daarbuiten komen, zet dit sterke rugby team de sport zowel regionaal als landelijk op de sportieve kaart.

Met name de enorme inzet van de leden om gezamenlijk een eigen clubhuis te bouwen was in 2010 aanleiding de club tot Sportvereniging van het jaar uit te roepen. Vanuit dezelfde kracht en motivatie groeide Heren 1 steeds verder, promoveerde, en trad in 2012 toe tot de Rugby Ereklasse. Tijdens het Sportgala op 1 februari 2013 werd het team als ultieme waardering verkozen tot Sportploeg van het jaar 2012.

Rugby wordt gespeeld in meer dan 120 landen over de hele wereld. Sportiviteit, respect, doorzettingsvermogen en samenwerking zijn binnen deze sport heel belangrijk. Ondanks het feit dat Rugby een contactsport is wordt weinig beschermende kleding gedragen. De regels en het respect voor de scheidsrechter zorgen op het veld voor voldoende balans tussen bescherming en uitdaging. Extreme agressiviteit op het veld zoals bij andere sporten is hier ver te zoeken.

Anton Nuijten (54), bestuurslid technisch beleid en actief sinds de oprichting, en Bas Geurtsen (29) al tien jaar speler in Heren 1, zijn trots op hun vereniging. Nuijten: ,,De titel Sportploeg van het jaar 2012 zien wij als een echte teamprestatie. Als vereniging was het een kroon op het werk; het was een bevestiging wie we zijn”.

Op de vraag of het bij de titel horende ambassadeurschap voor de sport serieus is opgepakt reageren beide mannen beslist. ,,Deze titel heeft onze inzet voor de sport niet veranderd. Wij verzorgen namelijk al jaren rugby clinics in de regio op middelbare scholen, en sinds kort ook op basisscholen.” Hier wordt de sterke samenwerking binnen de vereniging weer duidelijk. Nuijten: ,,Iedereen die een paar uur vrij heeft, verzorgt dergelijke lessen.” Daarnaast dragen ook de successen van het Nederlandse damesteam rugby sevens, dat binnen Europa in de top drie staat, bij aan de bekendheid van de sport. Rugby sevens is een snelle variant van het conventionele rugby waarbij slechts zeven spelers per team, in twee helften van zeven minuten spelen. Tijdens de Spelen in 2016 in Rio de Janeiro is de sport voor het eerst een Olympische sport.

De sportieve successen van Heren 1 hebben de afgelopen periode helaas te wensen overgelaten. Door het vertrek van verschillende vaste spelers vanwege studie of werk, minder buitenlandse spelers, en het vertrek van de vaste coach liep het binnen het team wat stroever. Dit leidde uiteindelijk tot degradatie naar de Eerste klasse. Nuijten blijft positief: ,,We zijn nu een nieuw team aan het bouwen, en verjonging aan het doorvoeren. We zijn op de weg terug, de zon is weer aan de horizon”. De liefde voor de sport en de Panthers is ondanks de wat mindere prestaties onverminderd groot. ,,Rugby is een fantastische sport, je wordt er een beter mens van. Wij hebben respect voor onze tegenspelers, de scheidsrechter en ons team. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, sport is en blijft emotie, maar geen gekkigheid.” Dat dit geen loze woorden zijn blijkt uit de wereldwijde gewoonte om na elke wedstrijd een poortje te vormen. ,,Wij klappen als team voor de scheidsrechter, de tegenstander en elkaar”.

De weg terug is door de Panthers inmiddels ingezet; in december won Heren 1 in de landelijke bekercompetitie de halve finale wedstrijd om de Herman van Boovencup. De finale is op 16 maart 2014. The Pink Panthers will be back!

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ gisteren
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01