Winkels voorlopig op zondag open tot april 2014

Nieuws

HEUVELRUG - De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft maandagavond besloten de proef met de zondagopenstelling te verlengen tot 16 april volgend jaar. Hiermee komt een einde aan een periode met veel opwinding waarin de gemoederen soms hoog opliepen.

door Gerard van Wijk

Tot het laatst toe bleef onduidelijk hoe de stemverhouding in de raad zou zijn. In de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen van woensdag 4 december kondigde de fractie van GroenLinks/PvdA aan zich nog te willen beraden en tijdens de raadsvergadering met een standpunt te komen.

Fractievoorzitter Hans Nijhof (GL/PvdA): ,,De raad is verdeeld tot op het bot. De ondernemers zijn verdeeld, de inwoners zijn verdeeld en mijn fractie is verdeeld.”

Na hoofdelijke stemming bleef de teller steken op 14 stemmen voor en 11 stemmen tegen. CDA, SGP, ChristenUnie en SP stemden tegen. VVD, D66 en BVH waren voor. De fractie van GL/PvdA stemde, zoals gezegd, verdeeld.

Van 6 januari tot en met 21 januari volgt een tweede peiling in de gemeente. In februari zal de raad de uitkomsten bespreken en het experiment evalueren. In de raadsvergadering van 27 februari kan de raad dan besluiten tot een mogelijke structurele openstelling op zondagen.

Inspreker George Verberne (eigenaar van supermarkt C1000 in Driebergen) sprak namens de supermarktondernemers van een ,,groot succes". De zondagopenstelling leverde volgens hem zeven procent omzetgroei op. Daarnaast creëert de proef 400 uur per week nieuwe arbeidsplaatsen en 7800 extra klanten in de winkels. Hij overhandigde burgemeester Frits Naafs een petitie vóór de zondagopenstelling die door enige duizenden klanten was ondertekend.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 6 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01