'Bruggenbouwen' wordt de standaard

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Belanghebbende inwoners moeten volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug zo vroeg mogelijk bij gemeentelijke plannen worden betrokken. Maandagavond stelde gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug de participatienota vast.

Daarin spreekt de gemeente uit om de aanbevelingen uit het rapport van de Bruggenbouwers vanaf nu in de praktijk te brengen. Per plan of project wordt bepaald wat de maximale inbreng van inwoners kan zijn. Omdat nog een aantal projecten niet zijn afgerond, stelt het college voor om dit document niet als een eindstation te beschouwen.

Eind volgend jaar worden de resultaten van de nog lopende trajecten geëvalueerd. Dan moet ook beoordeeld worden of en welke financiële consequenties de nieuwe aanpak heeft. Hugo Prakke (D66) miste in de nota vernieuwende elementen, zoals bijvoorbeeld de inbreng van inwoners bij het opstellen van de begroting.

De fractie van BVH stelde in een amendement voor om de rol van de gemeenteraad en die van het college expliciet te beschrijven. Met een nipte meerderheid van één stem tegen verwierp de raad het amendement, omdat volgens de meerderheid de rollen en verantwoordelijkheden van raad en college wettelijk zijn vastgelegd. De raad stemde unaniem voor de participatienota.

advertentie
advertentie