Nieuws

Hallo Boy,

Hierbij het verhaal over de reclameborden (2800 tekens).

Op de foto: Het bekritiseerde bord nabij de kruising Hogesteeg-Hoofdstraat.

groeten van Jan

--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

--------------------------------------------------------------------

'Reclameborden veroorzaken gevaar'

Kritiek op de belemmering van het zicht

DRIEBERGEN - Onlangs heeft de Heuvelrugraad verhinderd dat het college van B en W het tamelijk forse aantal reclame-uitingen in de gemeente nog verder uitbreidt met lichtbakken aan lantaarnpalen. Hoewel er dankzij alle buitenreclame flink wat geld in de gemeentekas rolt, vond de raad dat de limiet nu wel bereikt is met de huidige hoeveelheid lokkende borden. Veel inwoners onderschrijven dit standpunt. Ze vinden dat te veel buitenreclame een ontsierend effect heeft, maar bovendien is gebleken dat sommige borden het zicht zodanig beperken dat er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan.

door Jan de Beer

Er is over het buitenreclamebeleid in deze gemeente al langer een discussie gaande. Vanwege de vergunningverlening voor lichtmastreclame kwam de gemeente enige tijd geleden in aanvaring met de welstandscommissie die bepaalde dat deze bebording in strijd was met de bestaande regelgeving. Veel kritiek van bewoners ontstond er ook toen het onderhoud van diverse rotondes werd 'uitbesteed' aan een bedrijf dat in ruil voor dit gratis schoffelen kleine wervende bordjes op de rotonde mocht plaatsen. Over de buitenreclame die het meest voorkomt in deze gemeente, de posters in bushokjes en de zogeheten sandwichborden, werd tot nu toe niet veel vernomen. Maar ook deze categorie blijkt lang niet altijd een 'bijdrage aan de dienstverlening' te leveren, zoals de gemeente het luchthartig omschrijft in een recente evaluatie.

Een pregnant voorbeeld hiervan is het sandwichbord vlakbij de aansluiting van de Hogesteeg op de Hoofdstraat. Het bord staat op ooghoogte zodat passerende automobilisten het goed zien. Maar door deze positie is het zicht van de automobilisten die vanuit de Hogesteeg links de Hoofdstraat op willen draaien, ernstig belemmerd. Bewoners van deze wijk die de onwenselijke situatie al meerdere keren ervaren hebben, vrezen dat een ongeluk op de loer ligt. ,,Als je naar rechts kijkt om het verkeer vanuit de richting Doorn te zien, dan kijk je tegen dat reclamebord aan”, vertelt één van hen. ,,Pas op het laatste moment schiet het verkeer er achter tevoorschijn. Om nog enigszins zicht naar rechts te hebben, is het nodig om met je wielen op de Hoofdstraat te gaan staan en dat is gezien het drukke verkeer geen prettige standplaats.” Ongevallen hebben zich nog niet voorgedaan, maar de wijkbewoners zijn uitermate bezorgd. ,,Het winterseizoen komt er weer aan en dat betekent beslagen of bevroren autoruiten”, meldt men. ,,Het is de hoogste tijd om in te grijpen. Ook vanwege de drukte op dit punt als IVA-studenten aankomen of vertrekken. Eigenlijk zijn alle reclameborden langs de weg niet goed, want ze leiden de aandacht af, maar dit bord op deze locatie veroorzaakt werkelijk gevaar!”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 12 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01