'Ook ateliers in gemeentekantoor'

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

Nieuw pleidooi voor hergebruik van leeg gebouw

DRIEBERGEN - Waarschijnlijk nog deze maand zal de Eurowinkel verhuizen naar het lege gemeentekantoor aan de Bosstraat in Driebergen, om de benedenverdieping aldaar een zinvolle invulling te geven. Maar ook voor de bovenetage kreeg de gemeenteraad maandag een prikkelende suggestie voor nuttig hergebruik aangereikt.

door Jan de Beer

De Driebergse beeldend kunstenaar Willem Stolwijk hield een pleidooi om deze etage voor werkplekken ten behoeve van kunstenaars aan te wenden, omdat er in het dorp Driebergen een schreeuwend tekort is aan atelierruimte. Stolwijk wees er op dat er in Driebergen ruim zestig kunstenaars actief zijn, die zich als 'creatief ondernemer' in deze moeilijke tijd moeten zien te handhaven. ,,Het zijn ZZP-ers die vanwege het gebrek aan betaalbare werkplekken onder zeer matige omstandigheden werken”, aldus Stolwijk.

Tijdelijk hergebruik van het gemeentekantoor kan hiervoor een oplossing zijn als de kunstenaars daar tegen een kostendekkende huur onderdak kunnen krijgen. Bijkomend voordeel is volgens Stolwijk dat er door samenwerking van de kunstenaars en het organiseren van exposities een heus cultureel centrum kan ontstaan. Volgens Stolwijk bestaat in veel andere gemeenten een actief beleid inzake het creëren van kunstcentra, waarvan het aanbieden van dit soort voorzieningen een onderdeel is. In deze gemeente is dat nog niet het geval, maar wel wordt in de Cultuurnota 2013-2017 over tijdelijk gebruik van leegstaande panden gerept. Als dit beleidsvoornemen in daden wordt omgezet zou dat volgens Stolwijk een doorbraak betekenen voor de cultuur in Driebergen. Hij benadrukte dat over zijn suggestie uitgebreid overleg is geweest met de Eurowinkel en met de Stichting Ateliers Driebergen. Beide organisaties steunen zijn pleidooi. Ook met 'cultuur-wethouder' Tim Verhoef is overleg geweest, en die beloofde maandag dat hij het pleidooi van Stolwijk zal gaan bespreken met zijn 'vastgoed-collega' Homan.

advertentie
advertentie