17 december 2013 om 00:00 Nieuws

Speelveld door kinderen Kameleon geopend

DOORN - Bij het parkeerterrein van Helenaheuvel is vorige week donderdag een speelveld van Natuurmonumenten geopend door kinderen van groep drie van basisschool de Kameleon. De kinderen trokken van enkele speeltuigen de zeilen weg. Klauteren, springen, zitten, lopen en ravotten terwijl je ouders de auto uitpakken of zich oriënteren welke wandelroute te gaan kiezen.

door Kees de Kroon

Het speelveld ligt ideaal tussen parkeerterrein en het café-restaurant. Bij mooi weer dient het ook om even uit te rusten of als verzamelplek voor natuuractiviteiten of excursies. De kindvriendelijke speeltuigen zijn door de vaste vrijwilligersploeg van Natuurmonumenten gemaakt van robuust douglashout uit de lokale bossen. Het werk is begeleid door Jan van der Bijl uit Driebergen, eigenaar van de BoomhutBende. Van der Bijl, gespecialiseerd op buitengewoon natuurlijk bosmeubilair, zorgde ook voor het ontwerp. Met zijn opdrachtgevers Natuurmonumenten en sponsor IKEA is het een duurzaam project geworden.

Met inzet van de vrijwilligers en hout uit eigen bos konden de kosten, 3500 euro, laag worden gehouden.Van iedere Nordmannkerstboom bij de kerstactie van IKEA van vorig jaar, ging één euro naar Natuurmonumenten. De actie bij Ikea Utrecht was zo succesvol, dat die dit jaar onder het motto ‘een kerstboom voor een piek’ wordt herhaald. De storemanager van Ikea Utrecht, Nanda de Bruin, begeleidde de kinderen samen met boswachter Stef van Helmondt.

Onder het genot van een glaasje prik en een plak cake had de boswachter van Natuurmonumenten de groep van 25 kinderen en hun begeleiders binnen op de zolderverdieping verwelkomd. Onder vrolijk stemmende bijval als ,,ja, graag", en ,,heel leuk", vertelde Van Helmondt blij te zijn dat dit speelveld er nu is. Al te lang vonden we deze mooie plek zo kaal als mijn hoofd, grapte hij. Daar moest verandering in komen. Het plan voor een speelplek waar het veilig en goed toeven is, was snel gemaakt, maar de realisatie heeft toch al bij al bijna twee jaar in beslag genomen.

,,Wie kan zo vanuit de klas zeggen: 'kom, we lopen in een kwartiertje door bos en heide even naar deze mooie speelplek?'Maar ook direct uit de auto kunnen kinderen hier even rondrennen om hun energie kwijt te raken. Of met vader en moeder van het zonnetje genieten, als dat uitkomt. Natuurmonumenten wil graag eenieder van de natuur laten genieten en dat kan voor groot en klein op deze idyllische plek uitstekend."

Foto middenin met gele trui en zwaaiend Nanda de Bruin, Ikea en geheel rechts met beide handen zwaaiend Stef van Helmondt, Natuurmonumenten.

advertentie
advertentie