17 december 2013 om 00:00 Nieuws

Op de foto

Ton van Amerongen met vuurwerkbril. De aankleding van de verkoopruimte is begonnen.

Monique José

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

Vuurwerkbril noodzaak!

DRIEBERGEN – Nog even en dan mag het vuurwerk weer in de verkoop. Bij Vuurwerk-Driebergen zijn de voorbereidingen in volle gang. Daar waar normaal de auto’s in de werkplaats staan, zullen straks de verschillende balies worden neergezet. ,,Het is een geweldige operatie, we maken er elk jaar een feestje van”, aldus eigenaar Ton van Amerongen.

door: Monique José Timmermans

De speciale vuurwerkkluizen zijn nu nog nagenoeg leeg, maar Van Amerongen heeft genoeg moois ingekocht. ,,Dat wordt later geleverd en ook nog tijdens de verkoopdagen op 28, 30 en 31 december.” Bij de inkoop let Van Amerongen op de samenstelling van de vuurwerkpijl. Deze moeten wat hem betreft zo min mogelijk schadelijke en milieubelastende stoffen bevatten. ,,Vuurwerk is nooit goed voor het milieu natuurlijk, maar voor bijvoorbeeld helderrood vuurwerk heb je echt slechte stoffen nodig. Dat verkoop ik dus niet.”

Stapels folders liggen klaar om huis aan huis in de regio verspreid te worden. ,,Het begint vaak bij de kinderen, die slepen vooral hun vaders mee. Zo ging het hier ook. Toen mijn jongens daarvoor de leeftijd kregen, ben ik me in het vuurwerk gaan verdiepen.” Het is nu 10 jaar geleden dat Van Amerongen met de verkoop begon. Inmiddels heeft hij zijn papieren voor pyrotechnicus (vuurwerkdeskundige) gehaald en is daarmee gerechtigd om vuurwerkshows te verzorgen.

Dat is hij ook van plan te doen op 20 december om 20.00 uur op de Groenhoek in Driebergen. ,,De inwoners van Driebergen en omliggende plaatsen willen we een mooie show aanbieden. De weersverwachting is gunstig. Mocht het toch extreem slecht weer worden dan verplaatsen we de show naar 27 december.” En ook op 31 december zijn er spectaculaire productpresentaties om circa 10.00, 14.00 en 16.00 uur bij het verkooppunt aan de Nijendal 18.

Veiligheid

,,Vuurwerk is een mooie en gezellige traditie, maar het moet wel veilig zijn. Daarin voel ik als verkoper een verplichting. De vuurwerkbril is daarbij erg belangrijk. We geven daarom veel vuurwerkbrillen gratis weg tijdens de verkoopdagen.” Vuurwerkbrillen moeten ook gedragen worden, vooral ook door de jongeren. ,,We willen daarom participeren in de ontwikkeling van een bril die er ?cooler’ uitziet.”

Gevaar schuilt volgens Van Amerongen niet direct in het (goedkopere) vuurwerk dat de jongeren in bezit hebben, maar vooral in de wijze waarop ze er mee omgaan. ,,Ik zie gebeuren dat er onvoorzichtig aangestoken wordt en dat er met vuurwerk naar elkaar gegooid wordt, dat is natuurlijk uit den boze.” Een bril is dus niet alleen belangrijk bij het afsteken van vuurwerk, maar ook bij het kijken ernaar.

Tenslotte vraagt Van Amerongen nog aandacht voor het FC Driebergen pakket waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan de club.

www.vuurwerk-driebergen.nl

advertentie
advertentie