17 december 2013 om 00:00 Nieuws

Leer koken met Joke

DOORN - Van brownie tot pasta carbonara en van kippenragout tot baklava, met hulp van schrijfster Joke Reijnders leren zelfs de grootste klunzen koken. In het pas verschenen boek Koken voor dummies legt ze de culinaire kneepjes van het vak haarfijn uit.

door Michiel Schaaij

Kokkerellen is helemaal niet ingewikkeld, vindt Reijnders. Met een paar simpele bestanddelen kan iedereen snel een lekker potje koken. En alle ingrediënten van de recepten uit het boek zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt op de hoek. Zo blijft het boodschappenlijstje kort en loopt het eindbedrag van de kassabon niet te hoog op. Wie vandaag nog met Reijnders boek aan de slag gaat, kan tijdens de kerstdagen al goed genoeg koken om een smakelijke eendenborst op tafel toveren. Jokes Magret de canard is na een voorbereidingstijd van amper vijf minuten in een kwartiertje klaar. ,,Een eendenborst kunnen we aan, ook als we dummies zijn. Zo heel veel ingewikkelder dan kip is het namelijk niet”, schrijft Reijnders bemoedigend.

Nostalgische recepten

Haar bekendheid als schrijfster dankt Reijnders vooral aan kinderboeken als Drakenbloed en kamillethee (2008) en Het geheim van het spookdorp (2013). Maar ze gebruikt haar levendige fantasie ook graag voor het samenstellen van culinaire gidsen. ,,Koken is echt een creatieve bezigheid”, zegt ze. Voor haar boek En een snufje nostalgie (2005) verdiepte Reijnders zich in de Nederlandse eetcultuur van de jaren dertig, veertig en vijftig. Bovendien hielp ze de lezers van het boek om de lievelingsgerechten van bekende Nederlanders als Tonny Eyk, Lisette Hordijk, Lucas Reijnders en Cas Spijkers op tafel te zetten. Naar aanleiding van dat kookboek met nostalgische recepten werd Reijnders eerder dit jaar door de uitgever gevraagd voor Koken voor dummies.

Typemachine

De geboren Amerongse is in de wieg gelegd om schrijfster te worden. Als leerling van de Wilhelminaschool kreeg Reijnders een ouderwetse typemachine om haar sprookjes en opstellen mee te schrijven. ,,Toen dacht ik al: ooit ga ik een kookboek schrijven”, zegt ze. Later, tijdens haar studie mediëvistiek <http://nl.wikipedia.org/wiki/Medi%C3%ABvistiek> aan de Universiteit Utrecht <http://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_Utrecht> , hield ze zich bezig met het voedingspatroon van de bewoners van een middeleeuws klooster. Die belangstelling kwam haar bij het schrijven van haar kookboeken mooi van pas.

Keukenprinses

In Koken voor dummies legt ze de basisbeginselen van de kookkunst uit, zodat zelfs culinaire beginners in een handomdraai een keukenprins of -prinses worden. Tientallen eenvoudige maar lekkere recepten vonden hun weg naar het boek. Haar man en kinderen fungeerden maar al te graag als proefkonijn. ,,Als zij een maaltijd niet lekker vonden, kwam dat recept niet in het boek”, zegt Reijnders. Koken voor dummies kost 20,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.

Bijschrift: ,,Koken is experimenteren, proeven, evalueren, maar vooral: doen”, aldus de Doornse schrijfster Joke Reijnders.

advertentie
advertentie