Brazilië schakelt handbaldames uit op WK

17 december 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Handbaldamesbondscoach Henk Groener kan terugkeren naar Leersum. Zijn ploeg verloor in de achtste finale van het WK in Servië met 29-23 van Brazilië en is daardoor uitgeschakeld.

Na een rommelige openingsfase waar de zenuwen, maar ook de wil om te winnen van de Oranjedames afstralen komt Nederland op een 8-10 voorsprong. In een mindere periode van Oranje loopt Brazilië uit naar 16-12, maar vlak voor rust knokt Nederland zich terug tot 16-14. In de tweede helft loopt het mede door de vele tijdstraffen achter de feiten aan. Bij 23-18 lijkt keepster Jasmina Jankovic Oranje terug te brengen in de wedstrijd, maar als er teveel open kansen worden gemist gaat de wedstrijd toch ruim verloren: 29-23.

In een nerveuze openingsfase maken zowel Nederland als Brazilië veel aanvallende fouten. Via goede afstandschoten van Nycke Groot, Laura van der Heijden en Lois Abbingh komt Oranje na acht minuten op een 3-4 voorsprong. Via 6-7 loopt Nederland uit naar 7-9 halverwege de eerste helft door Ailly Luciano. Als Lois Abbingh 8-10 maakt neemt de Deense bondscoach van Brazilië, Morten Soubak, een time-out. Dit heeft zijn effect voor Brazilië, want in overtal komt Brazilië langszij: 11-10.

Punt voor punt probeert Oranje naast Brazilië te komen. Bij 13-12 neemt bondscoach Henk Groener een time-out, maar het is Brazilië dat lijkt te profiteren, 16-12. Oranje knokt zich voor de rust nog terug in de wedstrijd via scores van Nycke Groot en Ailly Luciano. De laatste zet de ruststand op 16-14.

Met twee goals van schutter Lois Abbingh opent Oranje de tweede helft goed en komt op 17-16. Mede door een tijdstraf van Danick Snelder loopt Brazilië snel uit naar 23-17 na 38 minuten. Vervolgens komt Oranje in overtal via Lois Abbingh op 23-18, waarna Jessy Kramer een hard schot tegen haar hoofd krijgt en even later uit valt.

In een goed lopende aanval scoort Martine Smeets vanuit de linkerhoek 23-19. De ingevallen keepster Jasmina Jankovic verricht goede reddingen en als Nycke Groot met een mooi afstandschot 23-20 scoort, komt Nederland halverwege de tweede helft weer in de buurt van Brazilië en is winst nog mogelijk. Echter doet een twee minuten tijdstraf en het missen van een aantal goede scoringskansen Oranje de das om. Ondanks dat Oranje hard blijft vechten komt het maar niet dichterbij. Ailly Luciano scoort nog fraai de laatste treffer voor Nederland, dat verliest met 29-23.