11 december 2013 om 00:00 Nieuws

Oplichterspraktijken

MAARN- ,,Aangezien ik wist dat bij de buren een monteur kwam, was ik niet gelijk argwanend”. Dat zegt een inwoner van Maarn over de poging tot oplichting waaraan hij op tijd wist te ontkomen.

door: Monique José Timmermans

De inwoner, die niet met zijn naam in de krant wil, was aan het werk in de voortuin toen hij werd aangesproken. De man had toevallig gezien dat er iets niet goed was met de dakpannen. Het zou lekkage veroorzaken als de zaak zo bleef liggen. ,,Ik zag niets, maar de man ging de ladder van zijn auto halen om op het dak te kijken. Hij nodigde me uit om ook de ladder op te klimmen, maar hij kon van te voren wel vermoeden dat ik dat op mijn leeftijd niet zou doen.”

En dus gooide de man stukjes hout naar beneden als bewijs voor het rottingsproces dat op het dak gaande was. Eenmaal beneden bood de man aan een offerte te maken voor reparatie. ,,Ik was wat overrompeld en stemde daarin toe. De man liep naar de auto waar nog iemand in zat. Even later kwam hij terug met een folder van het bedrijf en een prijs, € 3000,-. Ik ben nog naar de auto gelopen om te vragen of dit in- of exclusief BTW was en zag toen ook dat de bedrijfsnaam op de auto gelijk was aan die op de folder.” Het bedrijf kwam niet hier uit de regio, de auto had wel een Nederlands kenteken.

Later kwam de echtgenoot van de bewoner thuis. Zij vertrouwde het verhaal niet. ,,Ik wist dat de buren een monteur voor de cv-ketel kregen, die hoefde niet op het dak te zijn.” Na een check bij de buren de politie gebeld, die de zaak ook niet vertrouwde. ,,Onze eigen loodgieter hebben we gevraagd of hij op het dak wilde kijken. Het was immers twee dagen voor die hevige storm.”

De eigen loodgieter constateerde dat er dakpannen waren losgehaald en verstopt achter de schoorsteen. Met het houtwerk was niets mis. ,,Maar met de storm op komst, hadden we zeker schade gekregen. Het was natuurlijk de bedoeling dat we dan de ‘vriendelijke’ man hadden gebeld om de geoffreerde werkzaamheden uit te voeren.”

Wordt geen slachtoffer

Jan-Jaap van Eckeveld – wijkagent voor Maarn en Doorn - waarschuwt voor dergelijke praktijken die helaas veel voorkomen. ,,Uiteraard scheer ik niet alle dakdekkersbedrijven over één kam, maar ik zie veel voorbeelden van misbruik. Ook als bedrijven er heel betrouwbaar uitzien. De auto, de folders, het briefpapier allemaal keurig voorzien van bedrijfsnaam. Het kunnen ook echt bestaande bedrijven zijn.”

Ongevraagd en onaangekondigd langskomen is reden voor wantrouwen. En stukjes rot hout of kapotte dakpannen kunnen net zo goed uit de auto komen als van het dak. Eckeveld adviseert dan ook dringend om een bekend bedrijf, waar men vaker zaken mee gedaan heeft, om een oordeel te vragen. ,,Ga niet met onbekenden in zee en zeg nooit gelijk ja. Ga altijd eerst in overleg met bijvoorbeeld de kinderen.”

advertentie
advertentie