Ingezonden: 'Tekort ODrU groeit'

6 december 2013 om 00:00 Nieuws

In Nieuwsblad De Kaap van donderdag 5 december staat onder bovenstaande kop op de voorpagina een artikel over het tekort bij de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODrU). Daarin staat vermeld dat door mismanagement de gemeente een strop heeft opgelopen van totaal 571.000 euro.

Uit het bericht zou kunnen blijken dat dit het jaar 2013 betreft, aangezien over 2012 de gemeente aan het exploitatietekort

82.000 euro moest bijdragen. Door verdere verliezen is totaal het tekort nu opgelopen tot zo'n twee miljoen euro. Lees ik dan goed dat de gemeente over een tekort van twee miljoen, 653.000 moet bijdragen of wel ongeveer 33 procent?

Zonder verdere toelichting kan worden gelezen dat over 2012 het totale exploitatietekort dan circa 1,75 miljoen euro moet zijn

geweest en over 2013 circa 250.000 euro. Conclusie: het tekort is niet opgelopen, maar teruggelopen. Dan staat er verder dat er een verbeterplan is dat bijna vier miljoen kost. Of wel het dubbele van het huidige tekort. Dit is wel de meest eenvoudige wijze om het tekort snel verder te laten oplopen. Hier zijn alle verhoudingen zoek. Een verbeterplan opstellen dat twee maal het tekort bedraagt, en dan ook nog bij een teruglopend tekort.

Van tweeën één. Of de rekenmeesters bij de gemeente zijn volledig het spoor bijster of de opsteller van het

voorpagina bericht heeft nauwelijks beseft wat hij/zij heeft geschreven.

J. van Dijke

Amerongen

Naschrift reactie Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant:

De schrijver van dit bericht op de voorpagina van De Kaap van donderdag 5 december heeft een journalistieke samenvatting gemaakt van de Raadsinformatiebrief die vanuit de gemeente Utrechtse Heuvelrug is verstuurd. Daaruit blijkt dat het tekort van de ODrU weldegelijk is gestegen, namelijk van 705.000 in 2012 naar (prognose) 1,2 miljoen euro in 2013. Het in totaal benodigde bedrag voor alle maatregelen bedraagt 5,7 miljoen euro, dat naar rato wordt verdeeld door de gemeenten binnen de ODrU. voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug betekent dit een bijdrage van 571.000 euro.

advertentie
advertentie