4 december 2013 om 00:00 Nieuws

Bewoners AB-weg blijven bezorgd

Geen sprake van opluchting na brief gemeente

DRIEBERGEN – Na meerdere keren aandringen en vijf maanden wachten hebben de bewoners van de Arnhemsebovenweg antwoord van de gemeente gekregen op hun brief waarin zij aandacht vroegen voor de gevolgen van de herinrichting van de Hoofdstraat op hun weg. Maar echt gerustgesteld zijn ze niet door dit antwoord.

door Jan de Beer

De bewoners vrezen dat de geplande maatregelen op de Hoofdstraat een 'omrij-effect' zullen hebben waarvan zij de dupe worden. Om deze ongewenste verkeerstoename tegen te gaan, eisen ze dat ook op de Arnhemsebovenweg snelheidsremmende voorzieningen worden gecreëerd. Ze baseren zich hierbij op toezeggingen die reeds jaren geleden werden gedaan bij de vaststelling van het Mobiliteitsplan in de toenmalige gemeente Driebergen. In dat kader werd destijds bepaald dat het beginsel van 'gelijkwaardigheid van wegen' zal worden gehanteerd als op de Hoofdstraat aanpassingen plaatsvinden.

De gemeente heeft er in het recentelijk verstuurde antwoord op gewezen dat realisatie van twee kleine 30 km-zones op de Hoofdstraat niet zal leiden tot verdringing van het verkeer naar de Arnhemsebovenweg. Bovendien zijn er op die weg volgens de gemeente al plateaus aangebracht om de verkeerssnelheid tot 50 km per uur te beperken. Maar de bewoners zijn van mening dat die plateaus, vanwege hun ouderdom, nauwelijks nog effect hebben. Ook zijn ze het niet eens met het voorstel van de gemeente om pas ná afronding van de reconstructie van de Hoofdstraat, een onderzoek te starten naar een eventuele verschuiving van het verkeer. ,,Dan is het kwaad al geschied”, melden de bewoners. Ze vinden dat elke verschuiving in strijd is met het uitgangspunt van gelijkwaardigheid. Als er een verkeersbesluit wordt genomen voor een 30 km-zone op de Hoofdstraat, moet dat volgens de AB-bewoners gelijktijdig gebeuren voor hun weg. ,,Dat bespaart tijd en kosten”, vinden ze ,,En daarmee wordt een bezwaarschrift voorkomen.”

advertentie
advertentie