2 december 2013 om 00:00 Nieuws

Open dag Werkplaats Bartimeus in Driebergen

DRIEBERGEN- Volgende week vrijdag 13 december houdt Bartimeus op de werkplaats Driebergen een open dag van 09.30 uur tot 15.30 uur. U kunt er rondkijken in de drie afdelingen, spullen kopen en geïnformeerd worden door trotse medewerkers.

Door: Kees de Kroon

De lokatie ligt een beetje verscholen op de hoek van de Akkerweg en de Wethouder Teselingweg. Het lijkt op een groot schoolgebouw en dat is het ook, want naast een basisschool is er ook nog een kinderdagverblijf in gehuisvest. “De bekendheid van de werkplaats houdt ook een beetje op buiten de buurt en dat moet veranderen” zegt werkbegeleider Brigitte Maurits. Met vijf collega’s werken ze iedere dag met een dertigtal medewerkers met een verstandelijke en visuele beperking. “De medewerkers worden getraind in specifieke arbeidsvaardigheden. Feitelijk is het een gangbare vorm van dagbesteding voor de bewoners van de lokaties van Bartimeus in Zeist of Doorn en voor de medewerkers die semi-zelfstandig hier in de omgeving, met één of meer mensen begeleid, wonen in wijk woningen.

Brigitte’s tweede doel van de open dag is dat de medewerkers zelf kunnen laten zien en vertellen wat voor werk zij doen en hoe belangrijk dat voor hen is. De medewerkers leggen graag uit wat ze maken of lichten toe wat ze met de fietsen, die aan kettingen hangen aan het doen zijn. Ze zijn trots op hun werk. Jolien: “vanmorgen heb ik een ei gevilt en nu ben ik bezig met een sinaasappel”. Handgemaakt. Die laatste komt dan op een fruitschaal als pronkstuk. De keramische producten zijn legio: schaaltjes in allerlei vormen en maten, kerstklokjes, hartjes, kerstengeltjes. Maar ook voor speciale gelegenheden op bestelling te fabriceren borden, spaarpotten , tegeltjes behoren tot het assortiment. De verkoop gaat ofwel direct of via het bekende winkeltje ‘Het Ogenblikje’, nu gevestigd op de locatie van Bartimeus in Doorn.

Oscar in de fietsenwerkplaats vertelt nauwgezet en duidelijk hoe fietsen gerepareerd worden of oude fietsen gedemonteerd voor de nog bruikbare onderdelen .

De afdeling dienstverlening zorgt voor koffie en lekkers voor het hele gebouw. Als voorbeeld van een moeilijker klus noemt Brigitte het leerproces voor degenen, die zich op appeltaart bakken hebben toegelegd. Daartoe zijn de weegschalen aangepast, het vuur van de gaspit gaat automatisch uit als een pan van het fornuis genomen wordt en de koelkast bliept als die open blijft staan.

De sfeer bij binnenkomst in de volle kantine tijdens de pauze is van een gezellige luidruchtigheid, die aangenaam aanvoelt.

advertentie
advertentie