27 november 2013 om 00:00 Nieuws

John van Spanje: ‘Wij zijn sterk in stukken met typetjes’

Najaarsuitvoering Darthuizer Toneelvereniging

LEERSUM – Elk jaar in november begint het bij de Darthuizer Toneelvereniging weer te kriebelen. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 november is het weer zo ver. Dan wordt in de Arie Roubos toneelzaal van ‘De Binder’ het vrolijk blijspel ‘Als je voelt wat ik voel dan zeg je niets meer’ van Evelien Evers opgevoerd. We praten met regisseur John van Spanje tijdens één van de laatste repetities.

door Jan Meijer

,,Het blijft altijd lastig om stukken te vinden, die bij ons passen,’’ opent John van Spanje het gesprek, terwijl op het podium zijn tienkoppige cast het stuk repeteert. ,,We zoeken het niet in platte humor, ook al zit er in elk stuk wel een aantal dubbelzinnigheden. Dat is ook nu weer het geval, maar het gaat ons vooral om de typetjes. Daar zijn we al jaren sterk in.’’ Ook in het nu gekozen stuk zijn de controverses tussen de karakters aan de lopende band aanleiding tot botsingen. Alles speelt zich af in de eetkamer van het garagebedrijfje, annex benzinepomp. De eigenaar is een hardwerkende man, maar hij heeft overal commentaar op en is het nergens mee eens. John van Spanje: ,,En dat botst met zijn zoon die gemakzuchtig is, overal de lol van inziet en daar grapjes over maakt. Als er dan een vrouwelijke monteur wordt aangenomen, zal het duidelijk zijn dat dat een bron van conflicten is met humoristische wendingen.’’ Ook oma ‘een oud zeikerig mensje’ duikt te pas en te onpas op met klachten over van alles en nog wat. Vooral schoondochter Dora, heeft veel met haar te stellen, zoals ze ook haar oliedomme dochter in het gareel moet zien te houden. En zoals in bijna alle stukken loopt er ook nog eens een aantal liefdesperikelen door het stuk heen. ,,Met een bijzondere afloop, meer wil ik daar niet van zeggen,’’ blijft Van Spanje geheimzinnig.

John van Spanje is tevreden over de voortgang van de repetities: ,,We zijn in september begonnen met elke week repeteren, de laatste zes weken is dat opgevoerd naar tweemaal. Gelukkig zitten de teksten er al goed in, nu kan ik me concentreren op de details. We hebben het stuk ‘vertaald’ naar het Leersumse plaatselijke gebeuren. We weten uit ervaring dat zoiets goed werkt bij het publiek.’’ Terwijl Van Spanje tijdens het gesprek regelmatig opveert: ,,Nee, nee, zo moet het niet, denk aan je timing. Even opnieuw vanaf …,’’ hebben de spelers op het toneel er zichtbaar plezier in. Alles wijst erop dat het stuk zal appelleren aan de wensen van het publiek: een avondje ongecompliceerde humor.

De voorstelling begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn in Leersum te koop bij Albert Heijn, De Binder, Het Leersums Kaashuis, Groenten- en Fruitbedrijf Van Arkel en in Doorn bij Van Brenen Textiel. Zaterdag is er na afloop een, voor iedereen toegankelijke, AfterParty.

advertentie
advertentie