Nieuws

Zanderij Maarn heropend

MAARN- Vorige week vrijdag is de voormalige zandafgraving van de NS langs de A12 bij Maarn weer voor publiek geopend. De Utrechtse Heuvelrug heeft daarmee 45 hectares uniek wandelgebied er bijgekregen.

Door: Kees de Kroon

In tien jaar afsluiting is een grote biodiversiteit ontstaan. De oevers van de plas zijn rijkelijk begroeid. Natte planten en struiken aan de oevers staan tegenover droge bosschages tegen de hoge zuidhelling. Aan de noordkant van de plas komen bijzondere planten voor als orchideeën, kruipwilg en biezensoorten. Vlakbij ligt het ecoduct ‘Mollenbos’.

De regie voor de herinrichting is van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied. Haar voorzitter Joost Van Oostrum, burgemeester van Rhenen en wethouder Tim Verhoef van onze gemeente verrichtten de openingshandeling. Verhoef sprak van een balanceren tussen behoud van de hoge natuurwaardes en een extensieve openstelling. Stille recreatie voor de mens naast rustgebied voor dieren. Vanwege de diepe ligging is de toegang met twee trappen alleen aan de wandelaar voorbehouden. Geen mountainbikers, fietsers en viervoeters, dus ook honden niet. Opvallend is dat ook aan de noordkant het verkeerslawaai van de A12 niet hinderlijk doordringt. Een bezoek aan het Zwerfsteneneiland kan alleen in groepsverband en wel (met een geringe bijdrage voor onderhoudskosten) via de ‘Vrienden van het Zwerfsteneneiland”.

Luie trap

Om de plas staan vijf banken. Het is mogelijk een wandelronde te maken. Die kan het beste beginnen langs de zogenoemde ‘luie trap’ aan de oostzijde bij de Bergweg. Een luie trap heeft zodanig brede treden, dat je tussenstapjes moet doen. De trap aan de noordzijde ter hoogte van de recreatiepark ‘De Maarnse Berg’ werd door het leeuwendeel van de genodigden bij de opening als gevaarlijk bestempeld: 190 treden met slechts aan één zijde een reling, die nauwelijks houvast geeft. “We zullen het veiligheidsaspect in de gaten houden’’zei een verantwoordelijke van het Recreatieschap desgevraagd toe.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Scheltes knapt skelters op en dat leverde al bijna zevenduizend euro voor KiKa 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Rood licht voor verhuizing Landelijke Eenheid 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwbouw Buntplein Maarn opgeleverd 30 nov, 07:30
Afbeelding
Zonnevelden Overberg nog steeds omstreden 29 nov, 16:37
PREMIUM
Afbeelding
College botst met provincie over windturbines 29 nov, 11:58
Afbeelding
CBS Coolsma heeft dankzij groep 7 nu een Voedselbosje op het plein 28 nov, 13:58
PREMIUM
Afbeelding
Praat mee over toekomst het Bosbad 28 nov, 07:30