21 november 2013 om 00:00 Nieuws

Prachtige school voor extra ondersteuning

Beukenrode onderwijs 550 m2 erbij

DOORN- Morgenmiddag 16.00 uur opent wethouder Elisabeth van Oostrum de nieuw gebouwde vleugel van de school voor speciaal VMBO-onderwijs op landgoed Beukenrode. Het ‘speciale’ van de school zit gedragsmatig in de aanpak van de problematiek die de leerling meebrengt en onderwijskundig in het ‘extra’s’ waardoor hetzelfde onderwijs als overal bij deze leerlingen wel aanslaat.

Door: Kees de Kroon

De school telt 135 leerlingen met een gemiddelde klassengrootte van acht. Ooit als internaat voor moeilijk opvoedbare jongens begonnen werd in 1969 wettelijk tot onderwijs verplicht. Sinds 2000 is de school losgekoppeld van andere activiteiten op het landgoed. De noodbehuizingen van toen zijn inmiddels stapsgewijs vervangen door ‘goede faciliteiten’ zegt directeur Kees de Bruin. Dat lijkt fysiek bedoeld met de prachtige open vormgeving van de nieuwbouw ; alle eer voor architect Erik Metz .

Bij de rondgang door de school blijkt hoezeer de extra ondersteuning voor deze leerlingen is doorgetrokken in rust en orde in de klassen en het dito optredend docerend en ondersteunend personeel. Er wordt streng, doch rechtvaardig les gegeven . De relatie met de leerling loopt daarbij vóór de prestatie uit, zegt De Bruin. We laten ons graag insprireren op periodieke studiedagen over actuele pedagogische thema’s, die we ieder jaar op school organiseren. Kwaliteitsbehoud met een klemtoon op pedagogisch tactvol optreden .” Kansen geven, duidelijk zijn, het potentieel van de leerlingen opwekken en niet wijzen op beperkingen, waar de leerling in het eerdere regulier onderwijs op blokkeerde, daar gaan we voor.”zegt de schoolleider bedaard. Met een lichte ondertoon van onderdrukte bevlogenheid laat hij blijken hoezeer hem dat op het lijf is geschreven.

Passend onderwijs

Geografisch komen de leerlingen voor 40% uit de regio Utrecht ZO; daarnaast exclusief voor ieder ongeveer 15% uit de steden Utrecht, Nieuwegein, Amersfoort. De Stichting (sinds 2011) Beukenrode Onderwijs hoort qua onderwijshuisvesting tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op grond van specifieke gedragsmatige en onderwijsmatige criteria loopt de instroom via een toelaatbaarheidsverklaring. In overleg met ouders en leerling(e) wordt een plan opgesteld, waarin de beide componenten een plaats krijgen. De behoefte van de driehoek een ruit te maken, waarbij als vierde een externe hulpverlener wordt ingeschakeld wordt steeds meer nodig zegt de directeur. Het percentage geslaagden (zie website Beukenrode Onderwijs) bewijst de gunstige gunstige aanpak in de grote diversiteit van opleidingen in Techniek, Economie, Zorg en Welzijn en Groentechniek.

FOTO: Motorvoertuigentechniek is een van de zeven VMBO-techniek opleidingen van Beukenrode onderwijs.

advertentie
advertentie