12 november 2013 om 00:00 Nieuws

Gemeenteraad stelt begroting 2014 vast

Forse bezuinigingen na de verkiezingen

door Gerard van Wijk

De partijen die na de verkiezingen de coalitie gaan vormen, kunnen nu al rekening houden met een forse bezuinigingsopgave. De begroting 2014 sluit in het verkiezingsjaar weliswaar met een positief saldo van iets meer dan 4 ton, maar loopt in de jaren daarna bij ongewijzigd beleid op naar een tekort van ruim drie miljoen euro in 2017. Nog steeds is onduidelijk in welke omvang de bezuinigingen van het rijk de gemeente gaan treffen. Het college stelt de raad voor om op voorhand rekening te houden met een verlaging van de algemene uitkering van achthonderd duizend euro. De zorgen om de financiële positie van de gemeente in de komende jaren zijn dan ook groot bij de raad. De kersverse fractievoorzitters Hugo Prakke (D66) en Hans Nijhof (GrL/PvdA) stellen in hun maidenspeeches voor gebruik te maken van de kennis en kunde van inwoners bij het invullen van de bezuinigingen. Die opvatting delen alle fracties. Aan de ene kant willen de partijen niet over hun graf heen regeren. Maar tegelijkertijd is er geen tijd te verliezen om de financiële situatie van de gemeente onder controle te krijgen. Met alle taken die nog op de gemeente afkomen, vindt de raad het belangrijk controle op de gelden die daarmee gemoeid zijn, te kunnen uitoefenen. In het voorjaar 2014 laat het college op verzoek van de raad een stresstest uitvoeren naar de financiële positie van de gemeente.

Dienstverlening

Lysbeth van Valkenburg (VVD) benadrukt o.a. het belang van goede dienstverlening door de gemeente. “Geen houding van ?nee, tenzij ?,’ maar vooral ?ja, mits ?’ We zien een diepe kloof, die ook hier vraagt om het bouwen van een brug”, aldus de fractievoorzitter. De raad wil voortvarend aan de slag om te werken aan een lokale overheid waar de ondernemers weer vertrouwen in hebben. Ook voor BVH en CU is dienstverlening een thema. Beide pleiten voor een onderzoek naar mogelijkheden om op onconventionele wijze de dienstverlening van de gemeente op decentraal niveau te vernieuwen, door gemeenteloketten te openen in bijvoorbeeld supermarkten. Een motie met die strekking haalt het niet. “Op dat punt doet de gemeente al heel veel. Als het nodig is gaan we zelfs naar mensen toe,” constateert Hans Nijhof.

De raad gaat met 21 tegen 7 stemmen akkoord met de begroting. BVH, SGP, SP en 1 lid van het CDA stemmen tegen. De raad koppelt aan de begroting het besluit om vanaf 2014 subsidieplafonds in te stellen. Het instellen van subsidieplafonds leidt tot kostenbeheersing voor de gemeente en biedt transparantie aan burgers. Te allen tijde is inzichtelijk hoeveel subsidiegeld er beschikbaar is. Vanaf 2014 zullen de subsidieplafonds jaarlijks bekend worden gemaakt bij het vaststellen van de begroting.

advertentie
advertentie