6 november 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN – Het officiële startsein voor de maand ‘Nederland Leest en Nederland Schrijft’ is afgelopen vrijdag in Maarn gegeven. Een direct gevolg van de verhuizing van het ‘hoofdkantoor’ van de regiobibliotheek RB Zout naar Maarn. Marit Wolterbeek, directeur van RB Zout vertelt over de veranderingen die het voortbestaan van een bibliotheek in alle dorpen moet waarborgen.

door: Monique José Timmermans

,,Er is gewoon veel minder geld beschikbaar. Dus allereerst is er zoveel mogelijk bespaard op huisvesting. Een onderdeel daarvan is dat wij ons kantoortje in het cultuurhuis in Doorn hebben verlaten en hier in de bibliotheek zijn getrokken.” En dat is voor beide partijen lastig wennen. Vooral omdat de pantry, werkruimte van de vrijwilligers en het managementkantoor in één ruimte zijn ondergebracht. ,,Dat betekent dat er geen rustig een-op-een gesprek te voeren is. En dat de vrijwilligsters zich minder vrij voelen om binnen te lopen. Vandaar dat er nu een extra wandje wordt geplaatst.”

Inmiddels is ook de managementstructuur aangepast. Had voorheen iedereen een beetje zijn ‘eigen winkeltje’ met de locale vestiging van de bibliotheek, nu zijn de betaalde krachten verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp. Dat kan zijn klassenbezoek, cultuur en educatie, informatieverstrekking of nog meer. ,,Er is nu veel duidelijker een samenhang tussen opdracht en prestatie. Een aantal medewerkers vindt de nieuwe werkwijze prettig en inspirerend, anderen zijn meer gehecht aan het oude systeem.”

Nieuw gezicht

Met de functiewijzigingen zijn ook de locaties waarvandaan de medewerkers werken gewijzigd. En daarom mist Maarn de vertrouwde gezichten van Nelleke Hurkens en Hannie van der Leden. Eerstgenoemde heeft nu Leersum als vaste locatie en Van der Leden heeft ervoor gekozen een uitdaging buiten RB Zout te zoeken. ,,Intern staat de vacature voor informatiemanager met standplaats Maarn nu uit.” En zo blijft het nog even een verrassing wie het vaste aanspreekpunt in de Maarnse bieb wordt.

Meer activiteiten

Leuke bijkomstigheid voor de Maarnse inwoners is wel dat meer evenementen van de bibliotheek zullen plaatsvinden in het Dorpshuis. Zoals ook de ‘opening’ van de themamaand Nederland Leest en Nederland Schrijft. RB Zout medewerkers en -vrijwilligers, inwoners en Heuvelrugschrijvers gaven acte de présence en vertelden elkaar over de achtergrond van boeken en hun motivatie om te schrijven dan wel te lezen. Het leidde tot een geanimeerde middag.

Alle activiteiten

Over de activiteiten die in de verschillende vestigingen van RB Zout worden georganiseerd in het kader van Nederland Leest en Nederland Schrijft is meer te lezen op de website www.rbzout.nl.

advertentie
advertentie