Nummerbordherkenning tegen inbraken

5 november 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt vanwege haar ligging en de vele toegangswegen veelvuldig bezocht door rondtrekkende woninginbrekers. De politie constateert dat in de gemeente naast lokale inbrekers, ook inbrekers uit de Randstad actief zijn. De hoos aan woninginbraken in de herfstvakantie (17) gaf de doorslag om extra maatregelen te nemen, aldus de gemeente.

De komende weken zet de politie op verzoek van burgemeester Frits Naafs een ANPR-voertuig (Automatic Number Plate Recognition) in om kentekens te scannen. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor toestemming gegeven. In het kentekenherkenningssysteem staan kentekens opgeslagen.

Dit zijn kentekens van voertuigen van personen die eerder onder verdachte situaties zijn gecontroleerd, of van personen die nog boetes hebben openstaan. Daarnaast bevat het systeem kentekens van voertuigen van woninginbrekers uit het hele land, die eerder zijn aangehouden voor woninginbraken. Zodra het systeem binnen de gemeentegrenzen een 'verdacht' kenteken herkent, treedt de politie op. Burgemeester Naafs: ,,Ik hoop dat we op deze manier een krachtig signaal afgeven en samen met de politie kunnen voorkomen dat inbrekers hun slag slaan in onze dorpen."

Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Het systeem is nadrukkelijk niet gericht op kentekenregistratie. Er mag alleen worden gescand en er worden geen gegevens opgeslagen. Alleen wanneer een voertuig de gemeentegrens binnen komt rijden en er sprake is van een match met de in het systeem ingevoerde kentekens, vindt er vervolgactie vanuit de politie plaats.

advertentie
advertentie