5 november 2013 om 00:00 Nieuws

Lichthinder staat op de kaart

HEUVELRUG – Donker is niet per se onveilig. Daarom mogen alle lantaarnpalen op de N225 tussen Leersum en Doorn verdwijnen, vindt wethouder Bert Homan (VVD). Hij opperde zijn idee vorige week, tijdens een presentatie van de lichthinderkaart door leerlingen van het Revius Lyceum.

door Michiel Schaaij

Als onderdeel van hun maatschappelijke stage wilde een groep Revianen meer bekendheid geven aan de onlangs geopende website opdekaartvanutrecht.nl <http://www.opdekaartvanutrecht.nl/> . Daar kunnen inwoners hun klachten over lichtvervuiling letterlijk op de digitale kaart aangeven. Tot dusver beklaagden Heuvelruggers zich onder andere over de uitbundige belichting van de Doornse Maartenskerk en over de helblauwe neonverlichting, die de nieuwe eigenaar van het Leersumse restaurant Darthuizen onlangs liet aanbrengen. Verder blijkt de buurman van de Doornse voetbalvereniging DEV niet blij te zijn met de afstelling van de lichtmasten rond het sportveld.

Natuurbelang

Op een speciale persbijeenkomst die door de scholieren was georganiseerd, kaartte Homan ook de straatverlichting tussen Leersum en Doorn aan. Die heeft volgens de wethouder weinig van doen met objectieve veiligheid. Homan erkende wel dat het natuurbelang soms strijdig is met het feit dat mensen zich onplezierig voelen, als ze door het donker fietsen. De 15-jarige Revius-leerling Olivier Buck onderschreef dat. Hij vindt dat de sociale veiligheid in dit geval zwaarder zou moeten wegen. Buck is ervaringsdeskundige, want hij fietst vrijwel dagelijks over het fietspad langs de N225. Overigens kan Homan de straatlantaarns tussen Leersum en Doorn niet eigenhandig verwijderen, want die weg valt onder verantwoordelijkheid van de provincie.

Sociale veiligheid

De Revius-leerlingen pleitten ervoor om de lichthinderkaart uit te breiden. Zo zou die behalve plekken met lichtvervuiling ook plaatsen moeten aangeven, waar de sociale veiligheid in het geding is vanwege een gebrek aan straatverlichting. De stagiaires kwam op dat idee na een gesprek met de cliëntenraad van het Doornse woonzorgcentrum Beatrix. Maar dat de afwezigheid van verlichting niet altijd onveilige situaties hoeft op te leveren, hebben de leerlingen tijdens hun stage bij de gemeente ook ervaren. Zoë Munnik (14) vertelde hoe de scholieren ’s avonds in een bos werden afgezet om hun ogen aan het donker te laten wennen. ,,Ik dacht altijd dat het in het bos pikdonker was, maar dat valt eigenlijk best mee”, aldus de scholiere. ,,Het is opvallend hoe veel je kunt zien, als je langer dan vijf minuten in het donker staat”, aldus Homan.

Bijschrift: De verlichting van de Maartenskerk kan best wat minder, denken Revius leerlingen Zoë Munnik en Olivier Buck.

advertentie
advertentie