Hout kloven doe je zo

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - ,,Hout moet je kloven als het vers is”, aldus terreinmedewerker Addy de Borst van het Utrechts Landschap. Zaterdagmiddag bracht hij bezoekers van de derde brandhoutveiling de fijne kneepjes van het houthakken bij.

door Michiel Schaaij

,,Rustig blijven, goed kijken en tussen de noesten door slaan. Dan splijt zo’n boomstam vanzelf”, zo instrueerde De Borst zijn leergierige toehoorders. Tegelijkertijd bracht veilingmeester Simon Klingen binnen in de propvolle tabaksschuur aan de Veenseweg hele bospercelen brandhout onder de hamer. De geur van vuurkorven, erwtensoep en bier zorgde voor een authentieke houthakkersambiance.

Geen kaalslag

Het Utrechts Landschap kan de opbrengst van de veiling goed gebruiken. De goedkoopste beukentakken brachten 40 euro op, terwijl het topperceel van de veiling voor 840 euro van de hand ging. Volgens veilingmeester Simon Klingen was de verkoop van hout nodig om de variëteit van het bos te vergroten. Zo deed hij een aantal Amerikaanse eiken van de hand, om plaats te maken voor de inheemse eikensoort. Bang voor kaalslag hoeft niemand te zijn, want de houtopstand op de Utrechtse Heuvelrug neemt jaarlijks met meer dan 100 duizend kubieke meter toe.

Najaarstraditie

De veiling van brandhout door het Utrechts Landschap is inmiddels hard op weg om een echte najaarstraditie te worden. De kopers van afgelopen zaterdag mogen de komende maanden met bijlen en zagen het bos in, om op het gekochte perceel aan de slag te gaan. Langs sommige bospaden hebben boswerkers van het Utrechts Landschap al het nodige voorwerk verricht. Daar zijn bomen gekapt en soms zelfs in stukken gezaagd. De gelukkige eigenaars kunnen in dat geval gelijk met kloven beginnen. Moedige veilingbezoekers kozen echter voor staande bomen die ze zelf mogen vellen. Wie verwacht dat de kopers van zaterdag hun aankoop komende winter al op een knapperig haardvuur kunnen werpen, komt bedrogen uit. Beukenhout moet eerst twee jaar drogen en voor eikenhout geldt zelfs een wachttijd van drie jaar.

Bijschrift: Met vakmanschap tover je een boomstammetje makkelijk om in brandhout, weet Addy de Borst van stichting het Utrechts Landschap.

advertentie
advertentie