Sint spreekt over ophef rond Zwarte Piet

30 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Eigenlijk vind ik het fantastisch wat er gebeurt, betere reclame kun je niet krijgen. Dankzij die ophef rond Zwarte Piet staat Sinterklaas weer volop in de belangstelling en is de eindeloze discussie over de concurrentie tussen 'sint en kerst' compleet naar de achtergrond verdwenen." De man die met zijn overtuigende presentatie al veertig jaar lang heel Driebergen-Rijsenburg aan het eind van november in de 'pepernoten-stemming' brengt, heeft een uitgesproken mening over het debat rond zijn zwarte assistent.

door Jan de Beer

Wim Kosterman, want dat is de naam van de mijterdragende deskundige in dit verhaal, weet op basis van zijn jarenlange ervaring dat het sinterklaasfeest veel breder is dan het recente gekibbel. Met groot gemak schudt hij allerlei anekdotes uit zijn mouw die aantonen dat dit decemberfeest voor jong en oud een speciale waarde heeft.

Nooit is hem daarbij gebleken dat zijn zwart geschminkte hulptroepen als 'beledigend' werden ervaren. Hij vertelt over de beginjaren van zijn Sint-carrière, toen hij tijdens zijn rijtoer door de Groenhoek de Turkse en Marokkaanse dorpsgenoten liet kennismaken met het volksfeest. ,,Nogal wat mensen daar stonden toen achter de gordijnen te kijken en durfden amper te zwaaien”, zegt hij. ,,Nu staan die mensen massaal op de Traaij naar pepernoten te graaien en vragen ze of ik met hun kinderen op de foto wil.”

De heisa over het vermeende racistisch karakter van het feest, vindt hij nogal amechtig. ,,Hoe hypocriet kun je zijn”, zegt hij. ,,Men maakt zich druk over Zwarte Piet, maar tegelijkertijd tolereert men een partij als de PVV. Over de discutabele beginselen van die partij hoor ik lang niet zoveel als over Zwarte Piet.”

Hij vindt de associatie met racisme vanwege het gekleurde uiterlijk van zijn medewerkers tamelijk belachelijk. ,,Dat verband is nog nooit bij mij opgekomen en ook niet bij de scholen, families, verenigingen en organisaties die wij jaarlijks een bezoek brengen.”

Volgens hem bekijkt iedereen Zwarte Piet door de bril van traditie en folklore. De betekenis die iemand als VN-functionaris Verene Shepherd er aan geeft, is naar zijn mening even gezocht als bizar. Dat blijkt ook uit het grote aantal dorpsgenoten, zowel jongeren als mensen met een stevige positie op de maatschappelijke ladder, die zich graag willen aansluiten bij het Pietenkorps.

,,De animo om als Piet op te treden is enorm, er is zelfs een wachtlijst opgesteld”, zegt hij. Dat heeft naar zijn mening alles te maken met de werkelijke betekenis van het sinterklaasfeest en de waardering die men ondervindt bij de activiteiten rond 5 december. ,,Ik zou iedere criticus aan de hand willen meenemen om te ervaren wat de viering van dit feest voor heel veel mensen inhoudt. Wij komen in de weken na de ontvangst op Sparrendaal niet alleen bij scholen, verenigingen en familiebijeenkomsten maar ook bij eenzamen, zieken en ouderen.”

Sint Kosterman toont een lijst waarop nu reeds bijna zeventig aanvragen staan voor een bezoek. Het gaat daarbij om instellingen als de Zonnebloem, de werkplaats van Bartiméus, zorgcentrum Beukenstein en tal van andere sociale en maatschappelijke organisaties. ,,Het sinterklaasfeest lijkt misschien een feest voor kinderen, maar het is een evenement voor iedereen”, zegt hij.

,,Dat begint al bij de ontvangst op Sparrendaal, die altijd uitbundig is. En ook tijdens mijn wandeling over de Traaij is de sfeer fantastisch. Vanwege de crisis die nu al meerdere jaren duurt zijn sommige mensen een beetje gedeprimeerd, maar als ze die vent met die staf weer zien reageren ze opgetogen. Dat is hartverwarmend om telkens weer mee te maken. Ik denk dat we zuinig moeten zijn op zo'n traditie en het niet laten verpesten door krampachtig te doen over verbanden die eigenlijk niemand als zodanig ervaart. Ik beschouw de commotie daarom maar als doeltreffende reclame. Want het sinterklaasfeest is nu weer helemaal op de kaart gezet.”

advertentie
advertentie