Nieuws

Jonge Zoë schrijft eerste boek

Avonturen met trollen en faunen

AMERONGEN - Ondanks haar jonge leeftijd van 12 heeft Zoë Lambrechtsen al een boek op haar naam staan: Luna & Jolijn: Het grote avontuur achter een muur. De in 2001 geboren Zoë, die samen met haar ouders, broertje en zusje in Amerongen woont, blijft nuchter onder alle aandacht. Ze sluit een beroep als schrijfster of journalist in de toekomst echter niet uit.

door Caro van den Berg

Het is herfstvakantie, dus heeft Zoë alle tijd voor een interview. Broertje Bob van 5 en zusje Nina van 9 zijn lekker aan het spelen, en moeder Nienke houdt een oogje in het zeil. ,,Het verhaal zat al een tijd in mijn hoofd, maar ik begon het pas op te schrijven toen ik 11 was”, vertelt Zoë. Per toeval kwamen zij en haar ouders erachter dat het voor kinderen mogelijk is om verhalen als boek uit te laten geven. ,,We lazen in een kidskrant dat er een uitgever bestaat die boeken van kinderen publiceert. Toen hebben we het naar Boekscout gestuurd. Deze reageerde heel enthousiast, zo is het eigenlijk gekomen”.

Deze week verscheen dan ook het eerste boek van de jonge Revius leerling: Luna & Jolijn ‘Het grote avontuur achter een muur’. Het is een fantasieverhaal over de zusjes Luna en Jolijn die na diverse keren gepest te zijn, en na de zoveelste ruzie van hun ouders, besluiten van huis weg te lopen. Ze komen terecht in een wereld waar faunen – een soort geitmensen - onderdrukt worden door trollen. De zusjes blijken uitverkoren om deze problemen op te lossen.

Champagne

Moeder Nienke is trots op haar dochter. ,,Van jongs af aan zaten de verhalen al in haar hoofd. Vaak schreef ze dan ook kleine verhaaltjes. Dit is het eerste grote verhaal dat Zoë heeft geschreven in de tijd dat ze in groep 8 zat”. Na de eerste positieve reactie van uitgeverij Boekscout moesten er wat correcties worden aangebracht. Hierna ging het snel, met als eindresultaat dat het eerste boekje van Zoë deze week al van de pers rolde.

Het boek is volgens de jonge auteur niet autobiografisch, maar een paar persoonlijke gelijkenissen zijn er wel. ,,Luna en Jolijn zijn een beetje zoals mijn zus Nina en ik”. Waarna ze er snel aan toevoegt: ,,Maar mijn ouders zijn gelukkig helemaal anders dan de ouders van Luna en Jolijn”.

Schrijfplannen voor de nabije toekomst heeft Zoë niet direct. Als leerling van het tweetalig gymnasium heeft de jonge brugklasser haar handen vol aan school.

Eén van de eerste exemplaren van haar boek bracht ze deze week naar haar vroegere meester Bart uit groep 8: ,,Die was er heel blij mee, maar grapte meteen dat hij de champagne miste”.

Luna & Jolijn is voor € 12,95 digitaal te bestellen via www.boekscout.nl

Fotobijschrift: Zoë is trots op haar eerste boek Luna & Jolijn: Het grote avontuur achter een muur.

advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 18 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19