Nieuws

Utrechts Landschap verkoopt brandhout op veiling in Amerongen

Op zaterdag 2 november wordt vanaf 13:00 uur in de Tabakschuur aan de Veenseweg 8 in Amerongen voor het derde jaar brandhout geveild. De meeste bomen staat nog in het bos, het hout wordt ‘op stam’ verkocht. Utrechts Landschap heeft op verschillende plaatsen in de provincie in haar bossen percelen gemarkeerd waar de kopers zelf hun brandhout mogen zagen. De te zagen bomen zijn gemarkeerd. Op zaterdag 26 oktober is er voor belangstellenden van het hout een kijkdag. Op www.utrechtslandschap.nl/houtveiling is informatie over tijd, plek en voorwaarden te vinden.

Geïnteresseerden kunnen bieden op de partijen brandhout, de zogeheten kavels, die zij vooraf in het bos kunnen bekijken tijdens de kijkdag op zaterdag 26 oktober. De kavels variëren van 1 tot 18 m3. De kavels zijn beschreven in een catalogus met daarin ook kaartjes waar het betreffende bosperceel is te vinden. De bossen met het brandhout liggen verspreid in de provincie; van Bolgerijen-Vianen, Laarsenberg-Rhenen, Birkhoven-Amersfoort tot Zeist en De Bilt. Kopers kunnen het hout deze winter zagen tot 15 maart 2014. Dan begint het broedseizoen en wil het Utrechts Landschap weer rust in het bos. Naast zelf kappen wordt er op beperkte schaal ook gezaagd hout verkocht.

Vroeger was het gebruikelijk om hout uit het bos openbaar te verkopen. Vooral boeren gebruikten veel hout: voor afrasteringen, het bouwen van schuurtjes en natuurlijk voor brandhout.

Naast het voor een goede prijs vermarkten van het hout wil Utrechts Landschap ook de betrokkenheid van het publiek bij het bos en het bosbeheer vergroten. Het zagen in het bos is gericht op de vergroting van de variatie in het bos en geven van ruimte aan andere bomen.

Veiligheid

Utrechts Landschap stelt de kopers verplicht om met veiligheidskleding te werken. Bij de veiling in Amerongen wordt door de firma Stuivenberg uit Woudenberg veiligheidsmateriaal te koop aangeboden: veiligheidsschoenen, helm met oorkleppen, zaagbroek en handschoenen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen voor het zagen en kloven van het brandhout te koop. Utrechts landschap zal kopers dit jaar extra informeren over goed en verantwoord stoken zodat overlast of schadelijke stoffen zoveel mogelijk worden voorkomen. Op onze site www.utrechtlandschap.nl staat meer informatie over brandhout & milieu en tips om verantwoord te stoken.

De veilingmeester is Simon Klingen, notaris is mevr. mr. I.M. Duyverman.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 3 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15