Nieuws

Een gids om te scheiden zonder te lijden

Nieuw boek van Erik Beckers in de 'Dummies-serie'

DRIEBERGEN - Jaarlijks gaan zo'n honderdduizend stellen uit elkaar. Eén op de drie huwelijken strandt in een echtscheiding. Het risico dat mensen gaan scheiden is tweemaal groter dan het risico op arbeidsongeschiktheid. Deze indringende gegevens tonen aan dat een informatieve gids over scheiden van groot nut kan zijn. Driebergenaar Erik Beckers heeft onlangs zo'n gids voltooid onder de titel 'Scheiden voor Dummies'. Een zeer compleet werk vol bruikbare details. Niet alleen over de financiële en emotionele gevolgen, maar ook met vermakelijke tabellen zoals de Top 10 van irritaties tussen partners.

door Jan de Beer

De afgelopen jaren heeft Erik Beckers al drie andere boeken in deze serie uitgebracht. In 2010 verscheen 'Pensioen voor Dummies', enige tijd later gevolgd door 'Arbeidsongeschiktheid voor Dummies' en vorig jaar trok hij volop de aandacht met zijn taboe doorbrekend werk 'Gids bij overlijden voor Dummies'. ,,Dit is het laatste boek in de serie,”zegt hij. ,,Met deze vier boeken heb je een redelijk compleet beeld van cruciale situaties waarop je een financiële planning kunt inrichten.” Vanuit zijn functie heeft Beckers veel deskundigheid op bovengenoemde terreinen. Hij is hoofd Juridische Zaken bij Zwitserleven, treedt op als freelance docent en geeft regelmatig lezingen. Ook voor dit laatste boek heeft hij zich weer laten bijstaan door andere deskundigen, zoals advocaten, mediators, hypotheekadviseurs en psychologen.

Sinds vorige week ligt het werk in de winkel maar al eerder bleek dat er enorme belangstelling voor was. ,,Ik heb wel honderd mailtjes gekregen met de vraag wanneer de verkoop zou starten”, vertelt Beckers. De 160 pagina's tellende gids bestaat uit zes delen. Het begint met de vraag waarom het mis gaat in een relatie, gevolgd door een uitleg over het daadwerkelijke scheidingsproces. Daarna wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle emoties rond een scheiding en de omgangsregeling met kinderen. In deel vier komen kwesties rond woning en alimentatie aan bod en vervolgens wordt de blik gericht op de nieuwe situatie na een scheiding. Het boek eindigt met allerlei tips, bijvoorbeeld hoe je het beste met je ex kunt omgaan.

Vooral opmerkelijk aan het boek is dat er naast zeer uitgebreide informatie over alle juridische en financiële aspecten van een scheiding, ook wordt ingezoomd op de psychologische oorzaken en gevolgen. Beckers beschrijft bijvoorbeeld dat de manier waarop partners met tegenslagen omgaan, veel te maken heeft met de relatiefase waarin zij zich bevinden. Er zijn volgens hem zes fasen waarbij, na een zonovergoten beginperiode, de irritatie langzaam kan toenemen. Vooral in 'fase 4' kan een relatie door carrièrewijziging, kinderen of verhuizing zwaar onder druk komen te staan. Interessant is ook het lijstje met 'negatieve invloeden op een relatie' waarin bijvoorbeeld zaken staan als: een leeftijdsverschil van meer dan 10 jaar, verschillende politieke voorkeuren en het feit dat één van de partners rookt. Vermakelijk is de Top 10 van irritaties bij mannen en vrouwen. 'Zeuren door de partner' staat bij mannen op de eerste plaats en bij vrouwen is 'Luiheid van de partner' de voornaamste ergernis. De belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden is: 'botsende karakters' en op de tweede plaats staat: 'een ander'. Volgens Beckers is dit laatste echter meer een gevolg dan een oorzaak. Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw is het aantal echtscheidingen zeer sterk is toegenomen. Op dit moment duurt een huwelijk gemiddeld zo'n 14,5 jaar. Wellicht wordt die gemiddelde periode dankzij dit boek weer wat opgerekt. Want mensen die dit zeer uitgebreide werk gelezen hebben, zullen zich mogelijk nog eens extra bezinnen. ,,Ja,”, lacht Erik Beckers. ,,Wat dat betreft heeft het boek wel degelijk een boodschap.” Meer informatie over 'Scheiden voor Dummies' en de andere drie boeken is te vinden op de speciale website: www.fpvi.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15