Nieuws

‘ Open dag’ in vernieuwde Aula te Amerongen

In de vijftiger jaren werd op de Algemene Begraafplaats, tevens Oorlogskerkhof, door de Gemeente een bescheiden aula gebouwd. Er was behoefte aan, omdat begraven vanuit de Andrieskerk en later uit de Ridderhof te omslachtig bleek. Het gebouw was zeer sober , maar het voldeed aan de normen van toen. Begrafenisondernemer Reede was jarenlang de pachter. In 1990 verkocht de Gemeente het pand aan Uitvaartverzorging Van Tellingen te Zeist. Het onderhoud werd te duur voor het dorp. Wegens veroudering is in 2012 besloten om het hele gebouw te renoveren en te vergroten, volgens de eisen van deze tijd. Op 2 november is er een ‘Open Dag’ van de gerenoveerde Aula aan de Holleweg in Amerongen.

Door Manus van Gent

De Begraafplaats in Amerongen is fraai aangelegd tegen de bosrand. Midden op het kerkhof staat de kleine Aula die het centrum vormt voor samenkomst en uitvaartverzorging. Gelukkig is het oude, houten gebouw blijven bestaan en niet gedegradeerd tot schuur. In 1990 besloot de Gemeente om de Aula te verkopen, om budgettaire redenen.

Uitvaartverzorging Van Tellingen nam de Aula over in eigendom, verrichtte enkele moderniseringen en verzorgde daar vele uitvaarten. Na twintig jaar bleken de omstandigheden echt niet meer van deze tijd , en besloten werd tot grondige renovatie en uitbouw. Directeur/eigenaar Jan van Eckeveld ( uitvaartverzorging Van Tellingen) geeft een rondleiding en vertelt over de renovatie:” Het was ons duidelijk: op deze manier konden we de Aula niet meer verantwoord gebruiken. Niet qua bouwconstructie, niet als uitvaart ruimte en zeker niet als ontvangstruimte. Er lagen nog straattegels als vloer, het houtwerk was donkerbruin en de wanden bekleed met verkleurde schrootjes. Er was slechts een ruimte voor herdenking, condoleance en voor een kop koffie. De overledene werd door een zijdeur weggedragen naar de begraafplaats en daarna veranderden wij de stoelenopstelling en zetten koffietafels gereed. Er was geen keuken of wachtruimte, de primitieve toiletruimten waren buiten. Geen geluidsinstallatie, geen spreekgestoelte of muziekfaciliteit. Kortom: het moest beter.

Een architect en een aannemer hebben de Aula gerenoveerd. En het resultaat kan worden bezichtigd op onze ‘Open Dag’ op 2 november a.s. Aan de buitenzijde is een stenen ruimte aangebouwd, met een nieuwe entree, een hall, een keuken, toiletten en een wachtkamer voor onze medewerkers. In de grote uitvaartruimte ligt een nieuwe vloer, er zijn nieuwe gordijnen en stoelen, wanden en plafonds zijn fris en wit geschilderd. Aan de voorzijde is een laag podium opgesteld, daarnaast een modern perspex spreekgestoelte met up to date microfoon, aangesloten op een volwaardige geluidsinstallatie, die uiteraard ook gewenste muziek weergeeft. Een aparte koelkamer voor de overledene(n) maakt het mogelijk voor nabestaanden om in de Aula afscheid te nemen”.

Binnenkort zal een glazen wand in de voormalige achterdeur uitzicht bieden op de bomen en lanen van de mooie begraafplaats. Tenslotte: nu de Aula in Leersum gesloten blijkt kan deze vernieuwde rouwruimte in Amerongen een waardig alternatief blijken.

Kom naar de Open Dag op 2 november, aan de Holleweg, Aula Begraafplaats.

Meer informatie? www.uitvaart-vantellingen.nl

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28