18 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

College diergeneeskunde op open boerderijendag.

Hoe onderzoekt de arts een koe?

3) de tekst in het grote blok:

In het kader van '2013 jaar van de Boerderij' in de agrarische sector, is in samenwerking met Albert Heijn eenieder in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met de diverse facetten van het boerenbedrijf. Op de boerderij van Henk Achterberg aan de Gooijerdijk was dierenarts/auteur Klaas Soethout aanwezig om te demonstreren hoe een koe werd onderzocht.

Tientallen mensen kijken en luisteren aandachtig als Soethout vertelt wat een koe zoal op één dag eet en waar men op dient te letten als een koe onderzocht moet worden.

De kinderen, maar ook de volwassenen onder de toeschouwers beleven er duidelijk plezier aan. Na de uiteenzetting mogen enige mensen zelf de stethoscoop ter hand nemen om de hartslag te beluisteren en om te horen wat er in de maag van de koe gebeurt tijdens het spijsverteringsproces.

Kinderen lijken in eerste instantie een beetje bang om bij zo’n grote koe te staan, maar de dierenarts verzekert dat er niets kan gebeuren. Als een meisje later bij een kalfje luistert, laat ze weten dat dit hart veel harder klopt dan bij de koe. “Dat komt omdat een kalfje veel magerder is waardoor je het hart beter kunt horen,” verduidelijkt Soethout. Het kind begrijpt het. Iedereen vindt het zeer interessant en leerzaam.

Soethout laat weten dat er op die dag rond de 150 boerderijen zijn opengesteld waaronder circa 40 veeteeltbedrijven, maar alleen bij de boerderij van Achterberg kon men kennisnemen van, zoal hij het noemt, “een blokje diergeneeskunde voor geïnteresseerden” Wat een extra cachet geeft, is het feit dat deze boerderij de stamboerderij is van de beroemde dichter Gerrit Achterberg, die op het Landgoed Sandenburg is geboren. Behalve dat Soethout zijn gastcollege aldaar geeft, presenteert hij ook het onlangs door hem geschreven natuurboekje: 'Een natuur wandel- fietsroute deel 1 Landgoed Sandenburg te Langbroek' waarin niet alleen veel over de natuur in het gebied wordt verteld, maar ook over de geschiedenis. De opbrengst steunt het kleinschalige microkredietproject READ in Zuid-India, zijn vrouw Joan Schelpe en hij zetten zich daarvoor in. Als dierenarts onderzocht hij op dit project ook koeien en buffels.zie www.sahaya.eu/nl.html. Het natuurboekje van 64 blz. is verkrijgbaar bij Klaas Soethout, mail ncj.soethout@hccnet.nl, tel 0343-561261 voor 5 euro. SBN 978-90-820463-0-4

advertentie
advertentie